MENIU

Mircea Diaconu a cheltuit 16,29 milioane lei în campanie! Banii vor fi returnați

Viorica Dăncilă și Klaus Iohannis au beneficiat de cele mai multe contribuții în campania prezidențială, fiind urmați îndeaproape de candidatul independent, Mircea Diaconu.

16,29 milioane lei a cheltuit Mircea Diaconu în campnia pentru prezidențiale, urmând să-și primească banii înapoi întrucât a obținut minimum 3% din voturi, așa cum prevede legea.

Mircea Diaconu este candidatul cu cea mai puternică finanțare din surse private.

Tensiunile dintre ALDE și ProRomânia s-au văzut în felul în care aceste partide au susținut campania electorală a lui Mircea Diaconu. Datele arată însă o contribuție mai mare pentru cei din ProRomânia. Partidul lui Victor Ponta a adus în conturile lui Diaconu peste 11.3 milioane de lei, în timp ce partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a adus în jur de 4.14 milioane de lei.

Averea lui Diaconu

În cei cinci ani de mandat ca europarlamentar, acesta a reușit să strângă din salariul de la Bruxelles, dar și din pensii aproape 1 milion de euro.

În 2014, atunci când Diaconu și-a depus candidatura pentru Parlamentul European, acesta deținea, conform declarației de avere, patru terenuri intravilan în București, Ilfov și Argeș, o casă de locuit în Capitală, una în Ilfov, o casă de vacanță în Argeș.

După anul 2014, europarlamentarul a mai cumpărat un teren intravilan și un apartament în București.

Conform declarației de avere din 2018, Mircea Diaconu avea aproape 46 de mii de lei și puțin peste 64 mii de euro, în conturi deschise în România și în străinătate. Pensia sa de vârstă era, conform aceleiași declarații, de 34.816 lei, iar cea de merit de 36.270 lei pe an, ceea ce înseamnă aproape 6000 de lei pe lună. De asemenea acesta a primit 79.957 euro din indemnizația de europarlamentar, 75.275 euro din rambursări pentru transport, diurne și alte cheltuieli legate de mandatul său de la Bruxelles și nu în ultimul rând 244.500 de lei pentru întreținerea cabinetului său de europarlamentar.

Campania electorală i-a costat pe cei 14 candidați din primul tur al prezidențialelor peste 70 de milioane de lei.

Mai multe articole despre: