MENIU

Mircea Coșea: Bugetul pe 2017 e la fel de periculos pentru România ca ordonanța 13

\

Economistul Mircea Coșea este de părere că bugetul pe 2017 este la fel de periculos pentru viitorul economiei după cum ordonanța 13 este periculoasă pentru viitorul democrației.

Bugetul pe anul 2017 denotă o orientare în contrasens cu tendința europeană. Experiența scandinavă sau a Germaniei arată că este din ce în ce mai greu să se susțină un model social considerat "excesiv de generos", în condițiile crizei și a schimbărilor profunde ale sistemului economic global

"Orice analiză a unui buget de țara cu economie de piață funcțională, membră a Uniunii Europene, trebuie să se bazeze pe o axiomă a economiei moderne globalizata, aceea conform căreia bugetul nu este doar un cont contabil al economiei naționale, ci și un instrument de politică economică a guvernelor. Explicația este dată de rolul pe care statul îl mai poate avea într-o economie de piață concurențială", spune Mircea Coșea.

Bugetul pe 2017 dezvăluie orientarea spre construcția unui stat prevalent social, cu accent important pe asistență socială a unor categorii considerate mai mult sau mai puțin defavorizate în funcție de interesele electorale.

"Bugetul alocă aproape două treimi din cheltuieli plătii salariilor din sectorul public, pensiilor, indemnizatilor sau altor plăți sociale. Desigur, o astfel de orientare bucură pe cei care beneficiază de salarii, pensii, au burse mai mari, dar este o bucurie de scurtă durată, deoarece supraevaluarea cheltuielilor de tip social se realizează prin subevaluarea cheltuielilor pentru investiții, singurele care pe termen mediu și lung pot susține creșterea anvelopei sociale", este de părere Coșea.

Orientarea spre dezvoltarea statului social (cu evidente interese electorale) dezvăluie și viziunea Guvernului asupra tipului de creștere economică pe care îl preconizează. Este o creștere bazată pe consum, continuând linia Guvernului Ponta. 

Dezavantajele de sustenabilitate ale acestui motor de creștere sunt binecunoscute mai ales prin efectele negative asupra șoldului contului curent, dar ceea ce pune în pericol pe termen lung economia este efectul continuării accentului pus pe consum. Și în acest caz, experiență internațională arată că o creștere economică sustenabilă nu se poate bază pe consum, că motor de creștere, decât temporar și conjunctural, scrie doctorul în economie pe ziare.com.

Mai multe articole despre:
Mircea Coşea buget 2017