MENIU

Ministrul Transporturilor, DECLARAŢIE BOMBĂ despre Autostrada Sibiu-Piteşti

<p>Ministrul Ioan Rus: Rom&acirc;nia va deveni un mare şantier</p>

Oficialii de la Ministerul Transporturilor s-au răzgândit. După ce au inclus în Master Planul de Transport ruta Piteşti - Sibiu ca viitor drum expres, opţiune îndelung criticată de opinia publică, acum au stabilit o nouă strategie în privinţa celui mai aşteptat tronson din România.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a anunţat că pe tronsonul Sibiu - Piteşti va fi construită direct o autostradă, renunţându-se astfel la fazarea proiectului, care ar fi presupus realizarea unui drum expres, urmată de extinderea şoselei la profil de autostradă într-o altă etapă, transmite Mediafax.

"Cred că renunţăm la ideea de a faza acea autostradă, pentru că găsim resurse financiare, şi ne ducem direct autostradă, dat fiind faptul că în zona respectivă de munte, înaltă, este complicat să refaci şantierele şi s-o tranformi din drum expres. Am analizat cu maximul de corectitudine şi vom intra direct la autostradă", a spus Rus, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a adăugat că în următoarele două săptămâni va fi selectat consultantul care va furniza studiul de fezabilitate al acestei autostrăzi.

La mijlocul lunii decembrie, Rus afirma că lucrările de construcţie pentru acest proiect ar putea începe în următorii doi ani.

"Eu cu siguranţă nu apuc, poate numai dacă mă puneţi ministru pe următoarele cicluri... Cred că într-un an şi jumătate - doi ani se pot demara lucrările, în funcţie de cât de rapid va merge studiul de fezabilitate, cât de puţine contestaţii vor fi la licitaţiile de proiectare şi de execuţie. Sunt chestiuni administrative", spunea Rus, la finalul unor dezbateri din Parlament.

Ministrul mai preciza, la momentul respectiv, că realizarea acestei autostrăzi, direct sau în mai multe faze, este "o prioritate totală".

UTOPIE. Guvernul promite 250 de kilometri de autostradă în următorii doi ani

În Master Planul de Transport, această autostradă, una din cele mai aşteptate din România, a figurat ca viitor drum expres, opţiune criticată de participanţii la dezbaterile pe marginea documentului.

Ministrul Transporturilor a mai anunţat marţi şi informaţii privind viitoarea autostradă Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, un alt proiect cerut insistent de transportatori.

"Ne-am angajat cu toţii că rezolvăm şi problemele de dezvoltare economică a unor regiuni care astăzi sunt în dificultate din cauză că nu există o infrastructură rutieră ca suport pentru dezvoltarea economică. Şi atunci dăm drumul la autostradă Ungheni - Iaşi - Târgu Neamţ şi de la Târgu Neamţ la Târgu Mureş variantă de autostradă fazată, că-i foarte scumpă", a spus ministrul.

Pe tronsoanele Târgu Neamţ - Iaşi - Ungheni (100 km) şi Târgu Mureş - Târgu Neamţ (211 km) sunt în derulare licitaţii pentru revizuirea studiilor de fezabilitate, conform informaţiilor prezentate marţi de ministerul Transporturilor.

Potrivit informaţiilor prezentate iniţial în Master Planul de Transport, tronsoanele Paşcani - Iaşi - Ungheni (75 kilometri) şi Târgu Mureş - Paşcani (280 kilometri) figurau ca viitoare drumuri expres, cu investiţii necesare estimate la 450 milioane euro, respectiv 3,65 miliarde euro, fără TVA.

Federaţia Operatorilor de Transport din România (FORT) a solicitat autorităţilor includerea autostrăzii "Moldova", Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, în Master Planul de Transport, argumentând că realizarea acestei şosele va genera apariţia de noi locuri muncă şi creşteri pentru turism şi exporturi.