MENIU

Ministrul Sănătății, în centrul unui scandal! Prima reacție a premierului Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban NU îl schimbă din funcție pe ministrul Sănătății, Victor Costache, în urma dezvăluirilor făcute joi în presa centrală. Ministrul ar fi modificat condițiile legale pentru ca un spital privat la care lucrează să fie inclus în Programul pentru pacienții cu infarct, susțin jurnaliștii de la Libertatea. Șeful Executivului își apără ministrul și susține că nu vede niciun conflict de interese.

 

Scandalul a început după ce ziarul Libertatea a dezvăluit că ministrul Sănătății, Victor Costache, este plătit de o clinică privată, în timp ce ia decizii care favorizează finanțarea spitalelor private.  În luna noiembrie a anului trecut, ministrul Costache a introdus trei clinici private, printre care și cea unde are contract, în modificarea unor ordine de ministru care stabileau finanțarea pe bani publici a mai multor programe.

Premierul Orban NU îl dă afară din Guvern pe ministrul Costache

Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că nu îl va schimba din funcție pe ministrul Sănătății, Victor Costache, care operează la un spital privat din Sibiu. Șeful Executivului susține că este în regulă, pentru că Victor Costache a consultat Agenția Națională de Integritate înainte să semneze contractul cu respectiva clinică privată din Sibiu. 

„Domnul ministru al Sănătății operează sâmbătă și duminică. În loc să se ducă în vacanțe, să se ducă la munte, operează, pentru că este un doctor renumit, este un medic care e căutat de pacienți. Pacienții care sunt operați de el își exprima in mod expres solicitarea de a fi operați de domnul doctor Victor Costache. Evident că pentru a putea opera era necesar un contract, contract care e la o sumă minimă Nu putea să opereze fără să fie angajat. Domnul ministru a consultat ANI. Dacă ar fi existat un conflict de interese, cel mai probabil acest conflict de interese ar fi fost declarat până astăzi. Nu vad niciun fel de conflict intre pozitia de ministru pe care o are. Până când ANI nu se pronunță în acest sens, considerăm că situația domnului ministru este legală”, a declarat joi premierul Orban.

Întrebat de jurnaliști dacă îl va demite pe ministrul Sănătății după dezvăluirile apărute joi în presă, Ludovic Orban a declarat că NU ia în calcul îndepărtarea lui Victor Costache din Cabinet.  

„Nu cunosc aceste documente și mai ales veridicitate lor. Trebuie veridicat dacă aceste documente sunt autentice, reale. Oricând dl ministru al Sănătății este la dispozitia presei. Discut toate măsurile care trebuie luate pentru sănătatea româilor. Nu (iau în calcul să îl schimb din funcție pe ministrul Sănătății- n.red.). Atât timp cât nu există lucruri foarte clare, care într-adevăr să ducă la o astfel de decizie. Cât nu există motive, cum să iau în calcul așa ceva?!”, a mai spus  Ludovic Orban.

Ministrul Sănătății a modificat criteriile de eligibilitate pentru ca unul din cele două spitale private la care lucrează să fie introdus în Programul pentru pacienții cu infarct acut. Dacă cerințele legale prevedeau ca o clinică eligibilă să dețină două angiografe, Costache a modificat două într-unul, atât cât avea clinica Polisano din SIbiu, unde este angajat, au dezvăluit jurnaliștii de la Libertatea. Potrivit contractului pe care îl are ministrul Sănătății cu clinica privată, salariul de bază lunar brut este de 20.512 lei, potrivit aceleiași publicații. 

„Eu sunt conferențiar la o facultate de medicină publică și am integrare clinica de acces într-un centru de boli cardiovasculare specialitate deficitara și în regiunea unde există facultatea de medicină publică. Am integrare clinică într-un spital privat. În paralel, sunt medici care lucrează și la stat, și la privat și sunt medici care sunt în facultăți  de medicină și au clinici particulare. Sistemul public coexistă în România cu sistemul privat, este o realitate!”, declara ministrul cu o zi în urmă, pe 29 ianuarie.

Prima reacție a ministrului Sănătății

Primul răspuns dat de ministrul Costache după dezvăluirile de joi din presă: „Este o campanie dusă de comunistoizii care vor să blocheze reforma Sănătății (...) Când am reformat rezidențiatul a fost o campanie în alt ziar, i-am dat atunci în judecată, la fel o să-i dăm și pe ăștia în judecată," a declarat ministrul Victor Costache, pentru Evenimentul zilei

Victor Costache este medic specializat în chirurgie cardio-vasculară și a anunțat, încă de la începutul mandatului său de ministru, din 4 noiembrie 2019, că va continua să opereze, în weekenduri, la spitalul privat din Sibiu.