MENIU

Scandal în Sănătăte. Nereguli la Agenţia Naţională de Transplant. Ministerul Sănătăţii sesizează ANI

<p>Ministrul Sănătăţii constantă nereguli la ANT: Spitalul Sf. Maria nu poate realiza transplanturi</p>

Probleme grave, unele posibil de natură penală. Asta a constat Corpul de Control de la Ministerul Sănătăţii în urma verificărilor făcute la Agenţia Naţională de Transplant, dar şi în patru spitale din ţară, acreditate pentru a efectuta transplanturi şi prelevări de organe. Totul a pornit după ce reprezentanţii Spitalului Sfânta Maria din Capitală i-au acuzat pe şefii din Sănătate că ar avea diverse interese pentru a împiedica transplanturile de plămâni care s-ar putea realiza în această unitate sanitară.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a afirmat, în urma anchetei realizate la Spitalul Sf. Maria, că are îndoieli că unitate sanitară este pregătită să realizează activitatea de transplant. De asemenea, acesta cere Agenţiei Naţionale de Transplant o evaluare privind unităţile în care se efectuează transplanturi şi retragerea acreditărilor spitalelor care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru realizarea transplanturilor.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că s-au descoperit nereguli la Agenţia Naţională de Tranplant privind acreditările spitalelor pentru activitatea de transplant şi că este nevoie de o modificare a Consiliului Ştiinţific al ANT.

"Din toate discuţiile avute cu experţi, am ajuns la concluzia că Spitalul Sf. Maria este în imposibilitatea de a urmări pacienţii post transplant", a precizat ministrul Sănătăţii.

Astfel, potrivit lui Vlad Voiculescu, ANT a acreditat Spitalul Sfânta Maria pentru transplant pulmonar fără să existe în unitatea sanitară un compartiment de pneumologie, care să îngrijească pacienţii după transplant.

Ministerul Sănătăţii: Toate centrele de transplant vor fi verificate

Ministerul Sănătăţii sesizează Agenţia Naţională de Integritate (A.N.I.) privind posibile stări de conflict de interese şi nereguli la Agenţia Naţională de Transplant, toate centrele de transplant urmând a fi verificate.

" În octombrie am trimis Corpul de Control la Agenţia Naţională de Transplant (ANT), a trezit reacţii negative. Corpul de Control a verificat prin sondaj patru centre de prelevare şi în toate aceste patru cazuri au fost găsite nereguli majore. Centrele verificate sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa. Agenţia Naţională de Transplant a acreditat aceste centre chiar dacă nu îndeplineau criteriile, nu aveau aparatura necesară detectării morţii cerebrale. Vor fi verificate toate centrele acreditate. La Agenţia Naţională de Transplant nu există proceduri de prelevare. Nu există un registru al organelor prelevate, deşi era o obligaţie a ANT, a fost încălcată legea 90. În lipsa registrelor, fiecare spital îşi întocmeşte propriile liste. Am găsit la ANT probleme privind un proiect european, doctorul Adrian Luscalov presta servicii pentru doctorul Luscalov Adrian, am înaintat o sesizare către Agenţia Naţională de Integritate privind existenţa unei posibile stări de conflict de interese", a declarat ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Suspiciuni de fals şi uz de fals la ANT

Totodată, Vlad Voiculescu a anunţat că vor fi sesizate autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals la Autoritatea Naţională de Transplant.

"Există suspiciuni la cheltuirea banului public. Există un caz în care un şofer a semnat un raport. S-a încălcat legea 95 de către doctorul Luscalov prin desemnarea doctorului Zota în funcţia de coordonator. Nu există această funcţie. Între 2013-2016, Consiliul Ştiinţific nu s-a întrunit decât de patru ori, deşi era obligatoriu să o facă lunar, iar o parte dintre membri sunt decedaţi. Vom sesiza autorităţile competente pentru suspiciuni de fals şi uz de fals.Autoritatea Naţională de Transplant va face o reevaluare a tuturor centrelor de recoltare a organelor", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Nereguli la toate cele 4 spitalele controlate

De asemenea, conform acestuia, s-au efectuat verificări, per total, în patru spitale şi în cazul tuturor unităţilor sanitare s-au găsit nereguli. În urma controalelor au fost sesizate organele abilitate pentru posibile fapte penale.

Managerul Spitalului Sf. Maria: Nu s-a găsit nicio anomalie în urma controlului

Narcis Copcă, manager Spitalul Sf. Maria, a afirmat la Realitate TV că nu s-a găsit nicio anomalie în urma controlului şi că declaraţiile făcute au fost invalidate de verificările făcute de Inspecţia Sanitară.

Conform acestuia, acreditarea a fost realizată de reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi MS şi ai Agenţiei Naţioanală de Transplant. "Au fost bifate toate condiţiile pentru transplantul de plămâni. În final, acreditarea a fost a fost semnată de ANT . Nu ni s-a spus niciun lucru care lipseşte de la Spitalul Sf. Maria", a explicat Narcis Copcă.

Gabrielea Firea: Fac apel la Ministerul Sănătății să deblocheze fondurile să se poată realiza transplant în România

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a solicitat ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, să deblocheze transplantul de plămân la Spitalul "Sf. Maria", unde în prezent se va mai multe verificări.

"Mâine dimineață ar trebui să aibă loc operații, pentru că sunt pacienți care suferă (...), echipa de medici care va realiza transplant pulmonar în România este specializată (...). Fac apel la Ministerul Sănătății să deblocheze fondurile și de mâine dimineață să se poată realiza transplant în România, pentru că este un spital acreditat", a declarat Firea, miercuri, după semnarea unui protocol între Primăria Capitalei și Camera de Comerț și Industrie a României.

Ea a susținut că Ministerul Sănătății are obligația să dea explicații, după ce un pacient a decedat de curând la Spitalul 'Sf. Maria'.

"Spitalul Sf. Maria are acreditare din martie 2016 pentru a se putea face operații de transplant de plămâni", a adăugat Firea, precizând că unitatea medicală este în subordinea Primăriei Capitalei privind administrarea clădirii, aparatura și modernizarea, dar actul medical ține de Ministerul Sănătății.

"Câtă vreme o entitate publică care avizează și aprobă acreditarea pentru transplant a făcut acest lucru de la începutul anului, iar Ministerul Sănătății, prin CNAS, nu a alocat sumele necesare, potrivit legii, consider că este de datoria ministerului să repună în legalitate această decizie. Practic, Casa de Sănătate și ministerul au încălcat legea tăind finanțarea, de fapt nealocând-o către un spital ce are toate acreditările necesare", a mai susținut Firea.

Ea a menționat că Inspecția Sanitară de Stat nu a găsit nimic în neregulă la Spitalul 'Sf. Maria'. "Ieri, domnul ministru a trimis Inspecția Sanitară de Stat din trei județe la Spitalul 'Sf. Maria' (...). Controlul s-a finalizat azi noapte. Nu au găsit nimic în neregulă", a afirmat Firea.

Spitalul Clinic Sf. Maria, acreditat sub presiune politică

Săptămâna trecută, Vlad Voiculescu spunea că există suspiciuni serioase că Spitalul Clinic Sfânta Maria din București a fost acreditat pentru transplant de plămân sub presiune politică.

Potrivit acestuia, o minută a Agenţiei din iunie 2015 arată că la ANT au fost primite din partea pacienţilor care au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii în care membrii agenţiei sunt acuzaţi că sunt răuvoitori şi obstrucţionează realizarea transplantului pulmonar.

„O minută a Agenţiei din data de 26 iunie 2015 în care se vorbeşte despre situaţia transplantului pulmonar din România începe aşa: profesorul doctor Radu Deac informează membrii Consiliului Ştiinţific că la nivelul ANT au fost primite din partea pacienţilor ce au nevoie de transplant pulmonar foarte multe sesizări şi reclamaţii că suntem răuvoitori şi obstrucţionăm realizarea transplantului pulmonar. Domnul profesor admite faptul că este o situaţie care trebuie rezolvată cât mai urgent şi care are nevoie de foarte multă susţinere. Doctorul Zota este de părere că aceste tip de transplant este foarte dificil de realizat în România acum şi că trebuie constituită de urgenţă o comisie interdisciplinară în care să se realizeze situaţia reală, fonduri financiare, personal calificat, logistică, deoarece populaţia este indusă în eroare de anumite spoturi TV şi interviuri care apar în presă”, a spus Voiculescu, citând minuta de la Agenţia Naţională de Transplant.