MENIU

Ministrul Sănătății: România va începe construcția spitalelor regionale după 2021

<p>Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea</p>

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, joi, la Realitatea TV, că România va începe construcția spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021, pentru a obține mai mulți bani europeni. 

”Evaluarea cererii de finanțare la Bruxelles durează circa șase luni. Urmează apoi licitația pentru proiectare astfel încât construcția nu putea să înceapă decât în 2020-2021. În 2021 intră celălalt exercițiu financiar unde România are posibilitatea să ceară finanțare de 85% de la Comisia Europeană și normal că a trebuit să luăm decizia cea mai favorabilă României. Oricum proiectul tehnic, cu licitația pentru planul de instruire a personalului mergea până în 2021 și atunci am cerut fazarea tocmai pentru a putea cere bani mai mulți”, a declarat Sorina Pintea, la Realitatea TV.

Ministrul a spus că oricum începerea lucrărilor a fost considerabil întârziată astfel că este prioritară acum obținerea mai multor bani europeni pentru cele trei spitale. ”Pași concreți s-au făcut abia în octombrie 2017 când primul teren a intrat în posesia Ministerului Sănătății”, a spus ministrul Sănătății.

Pintea a anunțat că, în momentul de față, doar la Iași este terminat studiul de fezabilitate, urmând ca în celelalte două orașe să fie încheiate pe 15 ianuarie 2019.

Ministrul a exclus posibilitatea ca spitalele să fie construite fără fonduri europene. Totuși, Pintea a precizat că cei 15% din banii necesari construirii spitalelor și pe care ar trebui să-i pună statul român ar putea fi asigurați prin parteneriate public-privat.

Mai multe articole despre:
spitale regionale Sorina Pintea