MENIU

Ministerul Muncii, precizări despre contribuțiile la pensii ale angajaților care au fost în șomaj tehnic

stiri Realitatea

Ministerul Muncii a transmis, la solicitarea hotnews.ro, că problema legată de contribuțiile de pensii ale persoanelor care s-au aflat în șomaj tehnic în perioada epidemiei de coronavirus sunt pe punctul de a fi rezolvate. Plata contribuțiilor nu a fost înregistrată în aplicația informatică utilizată în sistemul de evidență al persoanelor asigurate, care va fi upgradată, anunță ministerul.

”Referitor la situația cu care se confruntă în prezent persoanele care s-au aflat în șomaj tehnic și care, pentru o anumită perioadă, nu figurează ca asigurat în sistemul informatic, precizăm că problema apărută a fost cauzată de modificări legislative din domeniul social care nu au fost anticipate la momentul în care a fost concepută aplicația informatică utilizată în sistemul de evidență al persoanelor asigurate”, a transmis Ministerul Muncii.

Potrivit documentului, aspectele sesizate au fost deja preluate de experții IT ai Casei Naționale de Pensii Publice în vederea upgradării aplicației pentru a prelua corespunzător datele din declarația D112.


“Finalizarea acestui proces va avea loc în foarte scurt timp și la acel moment toate datele necesare determinării stagiului de cotizare și a punctajelor pentru stabilirea dreptului la pensie vor putea fi vizualizate în sistem și utilizate la momentul acordării drepturilor de pensie”, mai anunță sursa citată.