MENIU

Ministrul Muncii, mesaj de ultimă oră! Ce controale a suspendat

Controalele la angajatori, care cad în sarcina Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM), au fost suspendate pe perioada instituirii stării de urgență, cu excepția celor care vizează punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), respectiv a celor prin care se reclamă fapte cu un grad grav de punere în pericol social și a accidentelor de muncă, a scris pe Facebook ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru.

În opinia acesteia, în această perioadă, instituțiile nu trebuie "să chinuie mediul de afaceri, trebuie să îi înțeleagă greutățile", întrucât "chiar nu le este ușor companiilor".

”De săptămâna trecută am urmărit și chiar am ținut legătura cu angajatori asigurându-i că Inspecția Muncii nu le va face viața (și mai) grea. Mandatul meu se bazează mult pe comunicarea cu cei cu care interacționăm, prin natura atribuțiilor. Vorbesc personal cu multe persoane.

Inspectorii vor merge, totuși, în control, la sesizări, mai ales când acestea se referă la perioada anterioară situației delicate prin care trecem în prezent.

Ca să fie și mai clar, am emis Ordinul conform căruia efectuarea de controale la angajatori de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă va fi suspendată în această perioadă, excepție făcând controalele pentru punerea în aplicare a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, a celor necesare pentru a da curs sesizărilor prin care se reclamă fapte cu un grad grav de punere în pericol social și a accidentelor de muncă!”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Aceasta a încurajat românii să muncească, indiferent de spațiul în care se află.

”Încurajez continuarea activității în această perioadă, pentru a evita dezechilibre în economie. Întreruperea activității afectează nu numai firma ci și continuitatea muncii angajaților.
Legislația muncii permite continuarea activității pe care o desfășurăm, în alt spațiu decât locul de muncă organizat de angajator.

Vă încurajez să vă informați, după ce ați făcut o evaluare proprie a muncii pe care o desfășurați iar împreună cu angajatorul să luați o decizie asupra variantelor prin care vă puteți continua activitatea în condiții de izolare socială, fără a fi nevoie să o întrerupeți total.

Iată aici câteva informații despre Telemuncă, care, pe lângă munca la domiciliu, poate fi aplicată in această perioadă. În anumite domenii, cu asigurarea mijloacelor TIC necesare. Cred că se pretează mai mult pentru mediul privat, pentru angajații din administrația publică fiind la îndemână opțiunea muncii la domiciliu, pe lângă flexibilizarea programului.

România muncește!

Eu sunt la muncă!”, a mai spus Violeta Alexandru.

Mai multe articole despre:
violeta alexandru coronavirus