MENIU

Ministrul Justiției suedez, răspuns pentru Maria Grapini pe tema Schengen: „Nu va fi ușor să ajungem la o soluție de compromis”

Ministrul Justiției suedez, a răspuns europarlamentarului român Maria Grapini pe tema Schengen

Ministrul de Justiție din Suedia, Gunnar Strommer a răspuns după discursul ținut de europarlamentul Maria Grapini în Parlamentul European pe tema aderării României la spațiul Schengen, având în vedere dreptul regulamentar al țării noastre de a fi parte a acestui spațiu.

Oficialul suedez a spus că Președinția țării sale are pe agenda acest lucru și vor media discuțiile dintre cele patru state: România, Bulgaria, Olanda și Austria. Acesta a recunoscut recent că România îndeplinește toate condițiile și opoziția Austriei este din alte motive care nu au legătură cu îndeplinirea condițiilor de aderare ale României si Bulgariei. 

„Nu va fi ușor să ajungem la o soluție de compromis, dar ce poate face Președinția suedeză este să înceapă prin a promova reuniuni, întâlniri între diferitele țări în cauză, astfel încât împreună să se găsească o cale de ieșire,” a spus ministrul de Justiție din Suedia.

România este invitată la masa negocierilor, a spus oficialul suedez

Gunnar Strommer a menționat, în răspunsul său, că în prezent se poartă negocieri pe tema Schengen și invită țările implicate în conflict să se implice pentru atingerea obiectivelor.

„Prima dezbatere pe care am avut-o cu cele 4 țări vizate: România, Bulgaria, Austria și Țările de Jos sunt țări care trebuie să își miște poziția dacă vrem să avem majoritate și am organizat o întâlnire între acestea. Există și negocieri bilaterale care se desfășoară și acum, la câteva săptămâni după decizia negativă din decembrie. O primă etapă ar fi să vedem cum putem contribui pentru a transforma acest proces în unul pozitiv care să ducă la îndeplinirea obiectivelor. Trebuie ca țările în cauză să revină la masa negocierilor ca să ducem mai departe discuțiile.”

Maria Grapini a declarat, în cadrul unei intervenții la Realitatea PLUS pe tema ratării României a aderării la spațiul Schengen:

”Aici e slăbiciunea diplomației române pentru că trebuia să se ducă Președintele și ministrul de Externe, și ministrul de Interne cu regulamentul în mână și să someze Comisia să intervină,” a spus europarlamentarul român.