MENIU

Ministrul Justiţiei, despre legislaţia medicală: Problematica malpraxisului are o serie de nuanţe

În România este necesară o codificare a legislației medicale, o reunire a reglementărilor în domeniu, a declarat, vineri, la Iași, ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a precizat că ultima lege privind reforma în domeniul sănătății datează din 2006.

 

"Lege care a fost de multe ori modificată, lege care de multe ori a fost declarată neconstituțională. Prin urmare, convingerea mea, este necesară o codificare a legislației. Altfel spus, o reunire a multelor reglementări legale existente în domeniul medical sub conținutul unei singure legi, evitându-se astfel suprapunerile normative, omisiunile, neclaritățile legislative. Ceea ce trebuie făcut, după părerea mea, această sistematizare a legislației, această actualizare a legislației față de 2006. Suntem în 2017 și, între timp, am intrat și în Uniunea Europeană. Trebuie un efort conjugat între specialiștii din domeniul sănătății, Ministerului Sănătății, cei de la Ministerul Justiției, pentru a da o formă coerentă, actuală legii, pentru a nu da interpretări diferite astfel încât pacienții să nu rămână neprotejați, pe de o parte, dar nici medicii, acuzați pe nedrept de malpraxis", a declarat jurnaliștilor ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei: Codificarea legislaţiei medicale, un imperios 

El a afirmat totodată că problema codificării legislației medicale este și tema pe care o prezintă la cea de-a treia Conferință de Malpraxis Medical, eveniment organizat în aceste zile de Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr.T Popa" din Iași.

"Pornind de la principiul general că nimeni nu este în afara legii, nimeni nu e mai presus de lege, faptul că fiecare, într-un fel sau altul, în limite diferite, răspunde și trebuie să răspundă pentru acte, fie ele și culpabile. Malpraxis medical a existat întotdeauna, ca și în celelalte profesii. În ultima perioadă, pacienții au devenit mai preocupați de sănătate, de valorificarea drepturilor și libertăților fundamentate, inclusiv dreptul la sănătate. Atunci, această creștere a standardelor de protecție a drepturilor medicilor și pacienților generează o devoalare mai accentuată a actelor de malpraxis", a afirmat ministrul Justiției.

Medicii trebuie să se preocupe de protecţia proprie

Conform acestuia, cei care furnizează actul medical sunt și trebuie să fie preocupați de protecția proprie a intereselor legitime, astfel încât să nu intre în conflict cu legea penală și cu cea civilă.

"Problematica malpraxisului are o serie de nuanțe, de aspecte, care se discută (...) și se propun soluții. Sigur, nu vor fi găsite astăzi toate soluțiile, dar discutând și dialogând, putem face pași spre clarificarea legislației medicale, problematicilor ținând de malpraxisul medical și de atingerea celor două obiective complementare: ale pacienților pe de o parte, ale furnizorilor de serviciilor medicale pe de altă parte", a spus ministrul Justiției.