MENIU

Ministrul Justiției, declarații la primele ore despre înregistrările controversate cu șefa DNA

Tudorel Toader a explicat, luni dimineață, că nu intră în atribuțiile ministrului Justiției să facă anchetă în cazul înregistrărilor controversate apărute în spațiul public, care o au ca protagonistă pe Laura Codruța Kovesi, și a subliniat că va sesiza Inspecția Judiciară în acest caz. 

Toader a susținut că, într-adevăr, potrivit Constituției, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, dar asta nu înseamnă că ministrul interferează în modul de soluționare a dosarelor.

"Justiția este și trebuie să fie un serviciu de interes public. Justiția se înfăptuiește și trebuie să se înfăptuiască în acord cu binele public. Binele public este o cerință, o exigență a statului de drept. Potrivit Constituției, procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției, ceea ce nu înseamnă că ministrul Justiției interferează în modul de soluționare a dosarelor. Ministrul respectă independența procurorilor în soluționarea cauzelor", a spus acesta.

Tudorel Toader a declarat că va sesiza Inspecția Judiciară în acest caz și că, dacă IJ poate verifica înregistrările, atunci se vor găsi alte căi legale pentru a realiza acest lucru. 

"Am auzit și eu aseară această controversă destul de puternică, intensă, cu privire la acele dialoguri pe care le-ar fi purtat Laura Codruța Kovesi. Ca ministru al Justiției, nu am pârghiile necesare pentru a verifica eu veridicitatea înregistrărilor. Ce pot să fac eu ca ministru al Justiției, voi urca în birou și voi chema de la direcția de resort, vom sesiza Inspecția Judiciară pentru a verifica veridicitatea acelor interceptări. Dacă Inspecția Judiciară nu are posibilitatea verificării autenticității înregistrărilor, evident vom găsi celelalte soluții legale procedurale, inclusiv prin expertize tehnice", a conchis ministrul Justiției.