MENIU

Ministrul interimar al Sănătății, despre certificatul verde: „Nu trebuie noi să descoperim mereu apa caldă”. Cu ce SCOP a fost conceput

Certificat vaccinare antiCovid / Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, susține că România trebuie să urmeze modelul european în privința folosirii certificatului verde, precizând că acesta a fost conceput pentru a avea libertate de circulație, drept pentru care "trebuie să scăpăm de ideea că ne face rău".

Cseke Attila a arătat că aproape toate statele europene folosesc în prezent acest certificat, documentul fiind conceput la nivel european tocmai pentru libertatea de circulație.

„Nu trebuie noi să descoperim mereu apa caldă”, a declarat ministrul, miercuri seara, la un post TV, referindu-se la dezbaterile din Parlament pe proiectul legii privind obligativitatea certificatului verde.

„Eu în fiecare seară când mă duc acasă, am printat un certificat verde al meu și îl iau din costumul de azi și îl pun în costumul de mâine. Nu mă sperie o hârtie. Ar trebui să scăpăm de această idee, că certificatul ne face rău. Acesta a fost conceput pentru a înlesni circulația în UE și a fost extins și la interior. Certificatul verde e util, are un anumit mesaj. E foarte clar că a fost o cauzalitate și o legătură directră între momentul introducerii unor restricții și a certificatului și creșterea exponențială pentru 6 zile a vaccinării. Din păcate de la votul din Senat, când a fost respins, suntem în scădere cu vaccinarea”, a mai spus el.

Reamintim că discuțiile din Comisia de sănătate din Parlament au fost zilele trecute după ce parlamentarii AUR au intrat cu forța în ședință. "Regulamenul Camerei Deputaților spune că trebuie anunțați cu 24 de ore membrii comisiei înainte de acea comisie. Haideți să mergem la Comisia de sănătate", a afirmat liderul AUR.

Parlamentarii AUR susțin că proiectul de lege este discriminatoriu, mai ales pentru persoanele care au trecut prin boală și au deja anticorpi.

"Atât vaccinați, cât și nevaccianții pot să transmită această boală. Din acest motiv, nu vedem care este scopul restricționării la muncă a unor cetățeni pe motiv de nevaccinare", susține Sorin Muncaciu, deputat AUR.

"Presiunea care se face în acest moment asupra noastră nu cred că este o soluție. Vom aștepta conform regulamentului pentru amendamente și pentru dezbaterea lor data de 12 noiembrie. Așa este firesc și normal", a declarat Cristina Dinu, deputat PSD.

George Simion a anunțat că AUR ar putea vota proiectul legislativ, dar în anumite condiții.

"Susținem lucrul ăsta dacă acoperă testarea acoperită de stat pentru cadrele medicale. Dacă statul acoperă aceste cheltuieli, suntem de acord. Nu pentru toți angajați cum vrea USR-UL", a arătat Simion.