MENIU

Ministrul Educaţiei, anunţ important despre sistemul educațional din România

Sistemul educațional din România va putea accesa în perioada 2014-2020, pe o axă distinctă din programele operaționale, peste 800 de milioane de euro

Sistemul educațional din România va putea accesa în perioada 2014-2020, pe o axă distinctă din programele operaționale, peste 800 de milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii, a declarat vineri, la Tulcea, într-o conferință de presă, ministrul Educației, Remus Pricopie.

'Sunt multe lucruri care trebuie corectate în orizontul financiar 2014-2020, lucruri pe care nu le putem face singuri, iar Guvernul Ponta a solicitat o mai bună planificare a fondurilor structurale pentru sectorul educației și o axă distinctă pentru sistemul educațional, care va conține o sumă de 600 de milioane de euro, pe lângă cele 240 de milioane de euro și alte milioane de euro cheltuite anterior. Vorbim, astfel, de aproximativ un miliard de euro cheltuiți în mai puțin de opt ani și niciodată sistemul de educație din România nu a avut o asemenea sumă', a declarat ministrul Remus Pricopie.

Totodată, el a afirmat că, pentru zona Deltei, modalitățile clasice de a integra elevii în sistemul educațional vor fi combinate cu cele moderne de învățământ la distanță.

"Pe fonduri structurale, în perioada 2014-2020, avem posibilitatea de a personaliza educația în raport cu specificul fiecărei regiuni, un obiectiv important fiind scăderea ratei părăsirii timpurie a școlii", a precizat Remus Pricopie.

El a anunțat că, în luna iunie, Ministerul Educației Naționale va primi 600 de microbuze noi, procedurile pentru cea de-a doua licitație în vederea achiziționării altor aproape 700 de mijloace de transport pentru elevi fiind demarate deja.

Cu același prilej, Pricopie a precizat că anul viitor toate școlile din România, respectiv aproape 6.000 de unități cu personalitate juridică, vor avea bandă largă pentru internet, 2.500 dintre acestea urmând să beneficieze de această facilitate până la începutul semestrului următor al anului curent. De asemenea, ministrul s-a arătat nemulțumit din cauza calității manualelor școlare, dar a precizat că înnoirea acestora va continua, conform legilor în vigoare.

'Unele manuale nu au mai fost modificate din anii 1990. Am început cu manualele pentru ciclul primar și continuăm conform legii', a precizat ministrul Pricopie.

La rândul său, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, președintele Comisiei de învățământ din Senat, a făcut un apel la părinți pentru a supraveghea cu atenție ce se întâmplă în unitățile de învățământ și a subliniat importanța întâlnirilor de tipul celor de la Tulcea pentru îmbunătățirea sistemului educațional din România.

'Nu vorbim științifico-fantastic. Sunt deja proiecte care se realizează în momentul de față, iar unul dintre acestea, care vizează realizarea unei platforme video pentru bacalaureat, se va încheia într-un an și jumătate. Căutăm, acum, cei mai buni profesori pentru a-i include în acest proiect', a precizat fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu.