MENIU

Ministrul de Finanţe, ANUNŢ despre salarii. Din 2018, "taxa de solidaritate" - ce înseamnă

Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa a declarat, miercuri, la o televiziune de ştiri, că măsura propusă de PSD în campania electorală, impozitarea zero a salariilor sub 2000 de lei nu va fi implementată. În plus, ministrul a explicat că, din 2018, toţi angajatorii vor plăti o taxă de 2% numită de ministru "taxă de solidaritate", iar contribuţiile sociale vor reveni în mod exclusiv angajatului. 

Ministrul Mişa a precizat şi că, de la 1 ianuarie 2018, toate contribuţiile sociale vor reveni angajatului. Angajaţii din Sanitas au anunţat pentru joi un protest masiv pe tema soluţionării sporurilor din sănătate, dar şi a transferului contribuţiilor de la angajat la angajator.

Ministrul finanțelor spune că impozitul pe venit va fi de 10% pentru toate persoanele, inclusiv pentru cei cu salarii de sub 2.000 de lei.

„Scăderea de la 16% la 10% va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018 pentru absolut toate veniturile”, a precizat Mișa.

În campania electorală PSD anunța că impozitul pe venit va scădea de la 16 % (2016) la 0 % la 1 ianuarie 2018 pentru salariații care au minim 2.000 de lei brut pe lună și de la 16 % la 10 % (2018) pentru cei cu un salariu brut lunar de 2.000.

Întrebat ce se întâmplă cu impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei, Ionuț Mișa a răspuns: „Această măsură nu va fi implementată”.

Ce înseamnă TAXA DE SOLIDARITATE de 2%

Ministrul de Finanţe a făcut precizări privind contribuțiile sociale. De la 1 ianuarie 2018 contribuţiile sociale vor fi de 35%, reduse de la 39,25% şi vor fi datorate exclusiv de angajat.

„Va mai fi o taxă de 2% care va reveni angajatorului. Pentru categoriile de muncă clasa I și clasa a II va plăti angajatorul contribuțiile”. Ministrul Mişa nu a făcut alte precizări în legătură cu această nouă taxă. 

Premierul Mihai Tudose a precizat, pe 25 iulie 2017, că Executivul nu va introduce taxa de solidaritate, deși măsura este prevăzută în programul de guvernare aprobat de Parlament. Șeful Guvernului PSD-ALDE a explicat răzgândirea prin faptul că măsura ar fi avut un efect „puțin” și ar fi provocat un „deranj” mare.