MENIU

Ministrul de Externe de la Kiev, APEL către Occident: Cum puteți dormi când copiii Ucrainei sunt sub bombe? Avem nevoie de avioane de luptă chiar ACUM

Dmytro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei / Profimedia

Apel de ultim moment al ministrului Afacerilor Externe de la Kiev. Dimitry Kuleba spune că Ucraina are nevoie de avioane de luptă "chiar acum". Un astfel de apel a fost făcut în urmă cu scurt timp, către autoritățile occidentale, relatează presa ucraineană.

"Așii noștri ne apără eroic cerul. Dar Rusia are avantaje. Dragi parteneri care încă nu ați furnizat Ucrainei avioane militare: cum puteți dormi când copiii ucraineni sunt sub bombe în Mariupol, Herson, Harkiv, alte orașe? Puteți lua această decizie acum. Făceți-o!", spune Kuleba, într-un mesaj pe contul său de Twitter.

Apelul ministrului de Externe ucrainean vine la scurt timp după replica dată de președintele Zelenski către SUA și UE, care au transmis că nu pot decide restricții pentru spațiul aerian al Ucrainei și că această măsură ar trebui luată de NATO. 

„Dacă nu puteți închide spațiul aerian, atunci spuneți o dată. Dacă nu o puteți face acum, spuneți-mi câți oameni ar trebui să explodeze, câte brațe, picioare, capete ar trebui să zboare pentru a înțelege? Spuneți-mi câți. Vom merge să numărăm și vom aștepta”, a spus Zelenski, potrivit Unian.net.

Reamintim că Rada Supremă a Ucrainei a cerut comunității internaționale să introducă interdicții pentru Rusia în spațiul aerian de deasupra Ucrainei și să desfășoare forțe de menținere a păcii.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a avertizat că ar fi un pas prea mare și NATO ar trebui să analizeze foarte bine această decizie pentu a evita un al treilea război mondial. Și Casa Albă a trimis același tip de mesaj, joi, prin purtătoarea de cuvânt, Jen Psaki.