MENIU

Decizie de ultimă a Guvernului. Controale extinse pentru depistarea alimentelor cu E.coli

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat, marţi dimineață, la Palatul Parlamentului, că vor fi extinse controalele în magazine, după ce Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, luni, că a descoperit bacteria E.coli în probele recoltate de la o familie din Bacău, dar şi de la o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş.

"Exista un sistem de alerta rapida, producatorul respectiv, produsele respective se verifica. S-a verificat sursa de apa nu sunt probleme, s-a verificat sanatatea muncitorilor, nu sunt probleme. Se merge în continuare pe verificări, dar nu putem verifica în toată țara, toate produsele. În principiu, acolo unde a fost maturare, saramură, nu e problemă. La Bacău, a fost recoltată o probă de la un pui crescut în curte, aflat în frigiderul unei familii care a fost afectată (...) Doar Ministerul Sănătății poate trage concluziile necesare. Noi doar punem la dispoziție informațiile", a spus Irimescu. 

"În mod cert s-a mers la cele două ferme care livrează laptele fabricii în discuție. Produsele care clar sunt de genul brânzei proaspete de vaci sigur că au fost oprite", a adăugat ministrul Agriculturii. 

Reamintim că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, luni, că a descoperit bacteria E.coli în probele recoltate de la o familie din Bacău, dar şi de la o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş. Mai exact, bacteria E.coli a fost găsită în carnea de pui din frigiferul părinţilor fetiţei de un an şi trei luni, diagnosticată în urmă cu circa două săptămâni cu sindrom hemolitic-uremic. Potrivit ANSVSA, carnea provenea de la păsări din gospodăria proprie.

"În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E-coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeș, care comercializează și produse tradiționale. Este vorba despre o cantitate de 20 de kilograme de brânză proaspătă de vaci. De asemenea, în județul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personală", explica, luni, Achim Irimescu.