MENIU

Ministrul afgan al Apăririi demisionează în urma atacului taliban împotriva unei baze militare

Ministrul Apărării, Abdullah Habibi, și șeful Statului Major, Qadaf Shah Shahim, au demisionat în urma atacului taliban de vineri, care a ucis peste o sută de militari, conform unui comunicat al conducerii afgane. Atacul a avut loc la o bază a armatei de lângă localitatea Mazar-e Sharif.

Deghizați în uniforme militare, insurgenții au luat cu asalt baza afgană, vizând soldații care părăseau mocheea din incintă, după ora de rugăciune de vineri. Incidentul a fost considerat cel mai dur atac al insurgenților asupra forțelor armate, de când regimul taliban a fost înlăturat de la putere în 2001.

Luptatorii, îmbarcați în vehicule militare, și-au croit drum către bază, după care au lansat rachete și au dechis focul asupra celor prezenți, conform unui comunicat al armatei.

Cel puțin 10 militanți talibani au fost uciși, iar un atacator a fost reținut.

Numărul exact al militarilor uciși nu a fost făcut public. Ministerul afgan al Apărării nu a comunicat o cifră exactă a victimelor, menționând doar că „mai mult de 100 de persoane au fost ucise sau rănite”.

Alți oficiali au afirmat pentru BBC că cel puțin 136 de persoane au decedat, dar unele surse spun că numărul este mult mai mare. Un martor ocular a declarat pentru BBC că a numărat 165 de cadavre.

Atacul a provocat un val de furie fără precedent, iar opinia publică a pus sub semnul întrebării capacitatea guvernului de a contracara insurgența talibană.