MENIU

Ministerul Sănătății, semnal de alarmă: România este în TOP 5 la consumul de antibiotice - Care sunt efectele IMEDIATE

Ministerul Sănătății, semnal de alarmă: România este în TOP 5 la consumul de antibiotice

România este în TOP 5 la consumul de antibiotice în Europa! Ministerul Sănătății trage un un semnal de alarmă și atenționează că mai mult de 3% dintre români folosesc antibiotice ZILNIC, astfel că țara noastră se află între primele cinci state din Europa la consumul de antibiotice, cu 70% peste media europeană. În plus, consumul atât de ridicat de antibiotice conduce la creșterea alarmantă a rezistenței la bacteriile ce provoacă infecțiile nosocomiale. 

„Creșterea continuă a rezistenței microbiene la antibiotice a atins în ultimii 15-20 de ani nivelul unei amenințări extrem de serioase la adresa sănătății populației la nivel planetar; fenomenul este o consecință nedorită a utilizării antibioticelor (fie ea justificată sau nu), precum și a transmiterii interumane a germenilor rezistenți. Una dintre modaliățile de manifestare a acestei probleme este aparitia de infecții nosocomiale cu germeni rezistenți la antibiotice, care aduc un risc considerabil pentru siguranța pacientului internat în unități medicale. Ca reacție la această evoluție au fost elaborate strategii și planuri de acțiune, atât de organisme internaționale specializate cum este Organizația Mondială a Sănătății, dar și la nivel politic național (inclusiv cu includerea în strategii de securitate națională) sau internațional (Uniunea Europeană)”, a transmis Ministerul Sănătății. 

„Datele disponibile indică un nivel crescut al acestei rezistente și au fost parcurși prea puțini pași (inclusiv în comparație cu celelalte state europene) către controlul rezistenței microbiene”, mai atrage atenția ministerul.

De asemenea, potrivit MS perioada actuală poate fi caracterizată prin:

Semnalul de alarmă a fost tras de reprezentanții MS care caracterizează perioada actuală prin:  
- Nivel ridicat al consumului de antibiotice (între primele cinci state din Europa, cu 70% peste media europeană; ceva mai mult de 3% din populația României folosește antibiotice în fiecare zi).
- Utilizarea frecventa nejustificata de antibiotice cu risc sporit de selectare a rezistenței și de producere a dismicrobismelor; sunt utilizate în exces antibiotice de rezerva – cu spectru ultralarg; sunt utilizate mai puțin antibiotice care stimulează mai puțin rezistența microbiană și apariția de dismicrobisme.
- Rezistența bacteriană: cunoaștere lacunară, dar nivel mare pe datele existente (primele locuri în Europa la germeni importanți în infecții nosocomiale și comunitare: MRSA, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli).
- Infecții nosocomiale (cele apărute la pacienți care sunt/au fost recent internați) reprezintă o categorie importantă prin faptul că sunt produse mult mai frecvent de germeni multirezistenți și de aceea uneori necesită tratamente antibiotice de rezerva; problemele majore existente sunt: subraportarea majoră, măsuri insuficiente de control al acestor infecții (afirmație care poate fi susținută prin evoluția emergentă și endemicizarea infecțiilor cu Clostridium difficile în spitalele din România).