MENIU

Ministerul Sănătății: Rapelul NU se poate face cu alt vaccin decât cel administrat la prima doză

Precizări despre rapel. Foto: Profi Media

Ministerul Sănătății informează că autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză a serului anti-Covid. 

”Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite.

Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză. Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme”, se arată în mesajul postat de Minister pe pagina de Facebook.

Sursa citată recomandă ca, până la apariția unor date suplimentare în acest sens, să se utilizeze același vaccin și la rapel. 

Citește și: ”CREȘTE numărul românilor imunizați anti-Covid - aproape 63.000, vaccinați în 24 de ore. Ce reacții adverse au fost semnalate”