MENIU

Ministerul Sănătății, dat în judecată din cauza vaccinurilor anti-Covid. Rafila a luat clauza în brațe și refuză să dea detalii

Foto: Profimedia

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului a dat în judecată Ministerul Sănătății. Instituția condusă de Alexandru Rafila e acuzată pentru că a ținut la secret sumele enorme cheltuite pe dozele de vaccin împotriva COVID 19. Totul a ieșit la iveală după ce fundația a cerut informații extinse despre campania de vaccinare. 

Membrii fundației au cerut date despre numărul de doze achiziționate, folosite, donate sau vândute precum și costurile lor însă ministerul nu a vrut să dea detalii despre aceste costuri și a declarat că aceste informații nu se pot comunica, dată fiind o clauză de confidențialitate semnată de România.

Astfel, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului a cerut, în instanță desecretizarea contractelor de achiziții de vaccin. 

"România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar şi doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva şi Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei)", precizează FACIAS într-un comunicat

Conform Fundației, conform statisticilor oficiale, opt din zece doze de vaccin achiziționate de statul român rămân nefolosite (fiind fie în stoc sau urmează să fie livrate), expirate, donate sau revândute.

"Cheltuirea eficientă şi transparentă a fondurilor publice este o obligaţie şi un reper fundamental al unei democraţii funcţionale. Or, în România de astăzi vorbim de milioane de doze de vaccin anti-Covid achiziţionate absolut inutil", arată FACIAS.