MENIU

Ministerul Energiei ELIMINĂ declarația pe propria răspundere pentru tarife plafonate la energie - Proiectul a fost publicat - Document

Ministerul Energiei ELIMINĂ declarația pe propria răspundere Foto: INQUAM/Ioana Fredi Avram

Ministerul Energiei elimină declarația pe propria răspunde pentru plafonarea prețurilor. Modificarea este prevăzută în proiectul de OUG publicat marți seară.

Ministerul Energiei propune, printr-un nou proiect de OUG, eliminarea declarației pe propria răspundere pentru tarife plafonate, la câteva zile după modificarea legii adoptate de Parlament săptămâna trecută, ce stabilea plafonarea prețurilor în energie.

Proiectul de OUG publicat de minister elimină obligația clienților casnici care au locuri de consum la domiciliu și la reședință de a depune declarații privind locul de consum la care beneficiază de preț plafonat.

Ministerul Energiei a pus, marţi, în transparenţă decizională, pe site-ul instituţiei, proiectul de ordonanţă de urgenţă care elimină reglementarea privind depunerea unei declaraţii pe proprie răspundere în care trebuie precizat locul consum la care se acordă preţurile plafonate la energie electrică. Ministrul Virgil Popescu a precizat că Executivul va adopta acest act normativ, săptămâna viitoare, în ultima şedinţă din acest an.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care aduce modificări ordonanţei de urgenţă a Guvernului 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei, marți seară.

Documentul poate fi accesat AICI.

Ministerul Energiei precizează că este necesară clarificarea unor prevederi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023. În Nota de fundamentare, a proiectului de OUG, Ministerul Energiei transmite că este nevoie de reconsiderarea unor elemente ale schemei de sprijin în vederea asigurării aplicării acesteia în mod unitar pentru toți consumatorii casnici, luând în considerare numai nivelul lunar de consum de energie electrică, și nu și alte criterii, potențial discriminatorii, precum numărul locurilor de consum. 

Proiect OUG pentru modificarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023

„Art. Unic.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 274 din 22 martie 2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 1, alineatul (10) se abrogă.
2. La articolul 16, alineatul (3) va avea următorul cuprins:
” (3) Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 1 alin. (11), (12) şi (14), art. 9 alin. (1)-(3), (7), (9) şi (13), art. 15 alin. (3), art. 20 şi art. 23 alin. (5) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100.000 de lei la 400.000 de lei.”, se arată în proiectul de OUG

Potrivit proiectului propus de Ministerul Energiei, rămâne obligatorie depunerea declarației pe proprie răspundere doar pentru consumatorii finali aflați în următoarele situații:

- clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate

- clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate

- clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere; prețul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

În cazul acestor categorii, declarațiile vor fi depuse pentru a beneficia de un preț de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul înregistrat. Declarațiile pe propria răspundere pot fi depuse și online.

După ce OUG va fi adoptată, prețul va fi plafonat pentru toate locurile de consum, inclusiv pentru cei care stau în chirie, cu condiția să nu fie depășit plafonul de 300 de kWh.

Consumatorii finali vor beneficia de prețuri plafonate numai în funcție de încadrarea în anumite niveluri lunare de consum de energie electrică, așa cum erau stabilite și până în prezent, cum sunt acestea stabilite la art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările și completările ulterioare.

TARIFELE plafonate la energie electrică, de la 1 ianuarie 2023

Legea plafonării prețului la energie electrică valabilă de la 1 ianuarie 2023 stabilește limitarea obținerii unui preț plafonat sub un nivel de 1,3 lei/kWh de obligativitatea consumatorului de a transmite până la 31 decembrie 2022 a unei solicitări către furnizorul de energie electrică prin care declar pe proprie răspundere că se încadrează în una din situațiile prevăzute de lege. Consumatorii casnici care depășesc pragul de 255 kwh pe lună vor plăti diferența la prețul de 1,3 lei/kwh la fel ca marii consumatori.

Pentru ceilalți consumatori, plafoanele rămân neschimbate. Acestea sunt: 0,68 lei/kWh pentru un consum mai mic de 100 de kWh; 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 de kWh și 255 de kWh peste 255 kWh, dar până în 300 de kWh, doar diferența se plătește la 1,3 lei/kWh; 1,3 lei/kWh pentru un consum care depășește 300 de kWh.

Ministerul Energiei a propus și eliminarea sancțiunii nerespectarii prevederilor art. 1 alin. (10) prevăzute la art. 16 alin. (3), potrivit proiectului de OUG publicat marți seară.

Ministrul Energiei - Virgil Popescu a anunțat anterior publicării proiectului că vor fi eliminate declaraţiile pe proprie răspundere, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate la energie, indiferent de numărul locurilor de consum.

„Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta”, a transmis Virgil Popescu.