MENIU

MEN verifică organizarea concursului câștigat de fiul lui Tudorel Toader la Univ. "Al.I.Cuza"

Ministerul Educației Naționale verifică aspectele de legalitate privind organizarea unui concurs la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași în urma informațiilor apărute recent în presă. Conform unei piblicații ieșene, fiul ministrului Justiției a putut să se prezinte la concurs doar pentru că Senatul Universității a modificat exact paragraful care îl împiedica să participe la examen: Toader Jr. este doctor în Drept Penal, dar pentru a ocupa funcția trebuia să dețină doctorat în Drept Civil.

Controlul Ministerului Educației Naționale vizează ocuparea postului de asistent universitar (perioadă determinată), poziția 71, disciplina "Drept civil. Partea generală". 

”În cursul zilei de vineri, am primit o solicitare din partea Ministerului Educației Naționale pentru a furniza informații despre concursul pentru ocuparea postului de asistent universitar - poziția 71  la Facultatea de Drept. Prin acest demers oficial, sperăm că se va putea elimina orice acuză privind favorizarea unui candidat prin modificarea condițiilor de concurs. În plus, conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” își declară public acordul pentru ca Ministerul să pună la dispoziția presei informațiile primite de la Universitate, precum și concluziile anchetei. Acuzațiile privind modificarea metodologiei de concurs pentru a avantaja un candidat specific sunt lipsite de orice fundament. Atât înainte, cât și după modificarea metodologiei, cerința pentru candidatura la un post de asistent la Facultatea de Drept a fost Diplomă de Doctor în Drept, nu într-un domeniu conex. De altfel, nu există diplomă de „Doctor în Drept Civil” sau „Doctor în Drept Penal” sau în oricare altă ramură a Dreptului. Universitatea va coopera în totalitate cu reprezentanții Ministerului și sperăm ca lucrurile să se clarifice în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat al Universății ”Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit ziarului ieşean 7est.ro, Ionuţ Alexandru Toader a ajuns asistent universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza datorită unei mici modificări făcute în metodologia de angajare cu doar o lună înainte de concurs. El a fost şi singurul concurent pe post.

Mai exact, problema era că Toader jr. este doctor în Drept Penal, iar pentru a ocupa funcția trebuia să dețină doctorat în Drept Civil. Angajarea lui Ionuț Alexandru Toader la Facultatea de Drept a fost făcută la momentul potrivit, deoarece tatăl acestuia este suspendat din funcția de rector pe durata exercitării mandatului de ministru.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a reacționat la acuzațiile aduse de jurnaliștii de la 7est.ro:

"Față de afirmațiile tendențioase, promovate în spațiul public, înțeleg să fac următoarele precizări:

1. Ionuț Alexandru Toader este notar public începând din 2011, asistent universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universității Petre Andrei din Iași, începând din 2013 și doctor în drept penal, din 2016.
2. Postul de asistent universitar, scos la concurs, a fost publicat în Monitorul Oficial al României.
3. Prin modificarea regulamentului de concurs a fost introdus un filtru suplimentar, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor specifice, cu specială referire la doctoratele interdisciplinare.
4. Îndeplinirea criteriilor de concurs poate fi observată pe pagina de internet a Universității.
5. Pentru ocuparea postului de asistent universitar este necesar titlul științific de doctor în domeniul Drept!", a transmis ministrul Justiției.