MENIU

Ministerul Agriculturii dezbate azi protejarea produselor tradiţionale româneşti

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii dezbat astăzi problema produselor tradiţionale româneşti care trebuie protejate în Uniunea Europeană. Începând cu 15 noiembrie, producătorii vor putea depune la minister documentaţia pentru protejarea alimentelor sau a produselor agricole tradiţionale, în ţară şi în Europa.

În ceea ce priveşte băuturile alcoolice, până acum România a solicitat şi a obţinut protecţie pentru ţuică, horincă, turţ, vinars şi palincă. De asemenea, Ministerul Agriculturii a elaborat, încă din 2005, o listă cu produse tradiţionale romaneşti care trebuie atestate. Pe această listă se găseşte o gamă largă de produse, de la branza de burduf de Bobâlna, caşul afumat sau jambonul de Bucovina, la pastrama de oaie sau cârnaţii de Pleşcoi.

Ultima problemă semnalată, în ceea ce priveşte protejarea produselor tradiţionale, a fost apariţia în România, la vânzare, a salamului de Sibiu produs în Ungaria. Producătorii din ţară au acuzat Ministerul Agriculturii că neglijează problema înregistrării produselor tradiţionale.
Mai multe articole despre:
tradiţii produse tradiţionale