MENIU

Minge de foc deasupra Kievului! NASA neagă orice legătură, experții sunt derutați

Foto: Twitter

A fost alertă la Kiev după ce un presupus satelit a căzut în apropierea capitalei ucrainene. Oficialii au spus inițial că este vorba de un satelit al NASA, dar agenția americană neagă acest lucru. În urma scurgerilor de informații de la Pentagon, jurnaliștii americani dezvăluie că Rusia are mai multe arme cu care atacă sateliții ce ajută Ucraina. 

Miercuri seara, o lumină misterioasă a iluminat cerul deasupra Kievului, generând numeroase speculații. La început, oficialii din Kiev au suspectat că sursa luminoasă ar fi fost un satelit NASA căzut pe Pământ, dar agenția spațială americană a declarat ulterior pentru BBC că acesta se află încă pe orbită.

Mai târziu, oficialii ucraineni din domeniul aerospațial au declarat că lumina strălucitoare a provenit probabil de la un meteor care a intrat în atmosferă.

 

Alertele de raid aerian s-au oprit după ce oficialii au declarat că nu este vorba de un atac. Mingea de foc ca un meteorit a îngrozit ucrainenii.

Forţele aeriene ucrainene au spus că nu poate fi vorba de un atac aerian rusesc. Chiar dacă a fost activată o alertă de raid aerian, "sistemul de apărare aeriană nu a fost activat", a afirmat Serhi Popko, șeful administrației militare din Kiev, prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram. Oficialul a sugerat că fenomenul ar putea fi legat de prăbușirea pe Pământ a unui satelit NASA de 300 kg, dezafectat, despre care agenția spațială americană anunțase că urma să reintre în atmosferă miercuri.

Conform declarației NASA, satelitul RHESSI, utilizat pentru a observa erupțiile solare, a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 2002 și a fost dezafectat în 2018. Cu toate acestea, Rob Margetta de la biroul de comunicare al NASA, a declarat pentru BBC că satelitul se afla încă pe orbită în momentul în care s-a produs strălucirea și urma să reintre în atmosfera Pământului mai târziu în cursul nopții.

Deasupra țării invadate de ruși sunt și sateliții lui Elon Musk, cei de la Starlink care asigură internetul militarilor. Rusia încearcă să bruieze aceste tehnologii cu programe sofisticate, arată rapoartele Pentagon. 

Mai multe articole despre:
ucraina kiev satelit nasa