MENIU

Militarii au sărbătorit Ziua Aviaţiei Române. Bucureştiul a fost survolat de avioane de luptă

Ceremonia militară şi religioasă de duminică a celebrat cei 100 de ani împliniţi de la înfiinţarea primului corp de armată al aviaţiei. Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.

În cadrul ceremoniei, mai multe elicoptere şi avioane ale Inspectoratului General de Aviaţie, Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă sau Serviciului de Informaţii au survolat cerul bucureştean aproximativ 10 min.

Drapelul de luptă al statului major al forţelor aeriene a  fost decorat cu Ordinul “Virtutea Aeronautică”  în grad de Cavaler. Eroii aerului au fost cinstiţi prin depuneri de coroane de flori din partea mai multor demnitari, printre care şi Klaus Iohannis, preşedintele României, şi Mircea Duşă, ministrul Apărării Naţionale.

"Anul 2015 are dubla semnificatie pentru aviatia romaneasca. Pe de o parte, la 17 iunie s-au implinit 105 ani de la primul zbor efectuat cu un avion proiectat si construit in Romania, la Arsenalul Armatei, de catre Aurel Vlaicu. Pe de alta parte, la 15 septembrie se vor implini 100 de ani de la infiintarea Corpului de Aviatie Roman, momentul in care aviatia a devenit arma de sine statatoare in cadrul Armatei Romaniei", afirma Iohannis, conform unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Iohannis le-a urat succes aviatorilor militari în “îndeplinirea misiunilor nobile de apărare a cerului patriei”.

Totodată, ministrul Duşa a explicat că este mândru de militarii români din Forţele Aeriene, întrucât aceştia “participă la misiuni în teatrele de operaţii, au participat vara aceasta la foarte multe exerciţii de pregătire împreună cu partenerii noştri din NATO şi sunt foarte apreciaţi”.