MENIU

Milioane de vaccinuri anti-Covid, în drum spre România. Chiar dacă nu le mai folosim, rămânem cu banii luați

Foto: Profimedia

Milioane de vaccinuri covid vor ajunge în România! Asta deși ministrul Sănătății Alexandru Rafila a transmis recent că țara noastră renunță la ser. Explicația este simplă, spune europarlamentarul Maria Grapini: cantitățile au fost solicitate în scris de fiecare stat membru în parte, deci responsabilitatea milioanelor de doze aparține ministerului din România. 

În plus, plătim chiar dacă nu primim. După ce mai multe state membre au cerut să renunțe la contractele de cumpărare a vaccinurilor, compania Pfizer a acceptat să reducă numărul de doze cu 40 de procente și să amâne livrările, însă vrea banii pe întreaga cantitate comandată, chiar dacă ea nu va fi nici produsă, nici livrată. 

Numai din contractul pentru 2022 cu Pfizer, România ar trebui să primească aproximativ 8 milioane de doze de vaccin împotriva COVID, iar în contractul pentru 2023 sunt prevăzute 19 milioane de doze pentru țara noastră, a declarat, la începutul lunii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Oficialul de la Ministerul Sănătății a subliniat faptul că este vorba despre „nişte obligaţii stabilite printr-un contract comercial”.

„Ne-am alăturat de la început tuturor acestor demersuri. Dacă vă aduceţi aminte, România, împreună cu alte nouă state europene, a făcut acest lucru încă de acum multe luni, am notificat Comisia Europeană, am notificat producătorii de vaccin în acest sens şi nouă ni se pare absolut normal ca vaccinurile care nu pot fi utilizate sau care nici măcar nu s-au produs, pentru că sunt multe care fac obiectul unui contract care ar trebui să fie derulat în anul acesta, 2023, cu cantitate mare de doze de vaccin,” a spus Rafila în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul Sănătății și-a acuzat predecesorii că s-au angajat să cumpere, pentru 2022 și 2023, 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, iar asta „s-a constituit într-o obligaţie pentru România”.