MENIU

Mii de creaturi de pe Pământ sunt ”naufragiate” pe Lună, după prăbușirea unei sonde spațiale

Mii de tardigrade s-ar putea afla în viață, pe Lună, încă din aprilie, singurele creaturi de pe Terra care au petrecut o vreme atât de îndelungată pe satelitul natural al Pământului.

Tardigradele sunt animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 - 0,1 mm lungime, cunoscute și sub numele de ”urși de apă”, creaturi foarte rezistente, care au supraviețuit atunci când mediul lor a fost încălzit la 150 de grade Celsius sau răcit la zero absolut.

Potrivit BBC, creaturile se aflau într-o sondă spațială israeliană care s-a prăbușit pe Lună, în aprilie, în urma unui incident.

Specialiștii spun că tardigradele sunt cel mai probabil în viață. ”Credem că șansele de supraviețuire ale tardigradelor sunt foarte mari”, spune Nova Spivack, liderul misiunii israeliene Arch Mission Foundation.

Dar de ce?

Înainte de a fi transportate pe sonda spațială, tardigradele au fost deshidratate. În aceste condiții, creaturile pot trăi în aproape orice condiții.

Potrivit specialiștilor, tardigradele intră într-o stare vecină cu moartea și supraviețuiesc fără hrană, apă sau aer până când condițiile se îmbunătățesc. Pot trăi astfel timp de zeci de ani, până când sunt rehidratate, iar existența lor se întoarce la normal, notează mentalfloss.com.

Misiunea Arch Mission Foundation era de a lăsa pe Lună o ”librărie” care conținea 30 de milioane de pagini de informații, câteva probe de ADN uman și tardigradele. Dacă vehiculul care s-a prăbușit pe Lună a păstrat intactă librăria, atunci, o viitoare misiune ar putea recupera creaturile pentru ca acestea să fie studiate. 

Oamenii au mai lăsat obiecte pe Lună - mingi de golf, artă sau chiar fecale, dar niciodată un organism viu atât de complex. Implicațiile unui astfel de incident sunt deocamdată neclare. 

Mai multe articole despre:
lună tardigrade