MENIU

Mihail Vlasov, fiica și ginerele acestuia, urmăriți penal. Prejudiciul, peste 60 de milioane de lei

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus continuarea urmăririi penale față de Mihail Vlasov, fost președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), și începerea urmăririi penale față de fiica acestuia, Elena Ingrid Vlasov, și ginerele acestuia, Marian Nedelcu, pentru fapte de corupție ce au cauat un prejudiciu de peste 60 de milioane de lei.

Elena Vlasov și soțul ei, Marian Nedelcu, sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Mihail Vlasov este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, folosire a influenței de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată, și de conflict de interese, în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în perioada 2008-2014, Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României., abuzând de prerogativele funcției deținute, a întreprins demersuri pentru promovarea unor interese private, în detrimentul entității pe care o reprezintă, cu repercusiuni negative în planul climatului investițional, reducând, totodată, eficiența măsurilor adoptate la nivel public pentru susținerea și dezvoltarea economică internă.

Potrivit oamenilor legii, faptele comise de acesta și de alte persoane din conducerea Camerei și a S.C. Romexpo S.A. au cauzat un prejudiciu de 54.342.145,20 lei bugetului CCIR și de 6.086.741,44 lei bugetului societății Romexpo.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că la săvârșirea infracțiunilor au participat printre alții și suspecții Elena Ingrid Vlasov și Marian Nedelcu, fiica respectiv ginerele lui Mihai Vlasov.

“În perioada 2008 – 2009, suspecta Vlasov Elena Ingrid, în calitate de administrator al S.C. Ingrid Vlasov S.R.L., a încheiat două contracte de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor cu Camera de Comerț și Industrie a României, în baza cărora a încasat suma totală de 20.595 lei, pentru prestații ce nu au justificare economică pentru această instituție publică”, susțin procurorii.

Concret, la data de 18 iunie 2008, a fost încheiat un contract de cesiune neexclusivă a drepturilor patrimoniale de autor care a avut ca obiect „cedarea de către autor a dreptului de reproducere și difuzare a imaginii firmei create de autor”, către cesionar, în cadrul Buletinului Oficial nr. 1 al Camerei de Comerț și Industrie a României, renumerația autorului fiind stabilită în echivalentul în lei a sumei de 2.400 euro net, plătibil la cursul B.N.R. din ziua facturării, pentru opera al cărei drept de reproducere și difuzare este cedat.

La data de 07 august 2008, în baza contractului respectiv, Camera de Comerț și Industrie a României a achitat firmei administrată de Elena Vlasov suma de 8.343 lei.

În contextul celui de-al doilea contract, încheiat la data de 23 octombrie 2009, CCIR a achitat către S.C. Ingrid Vlasov S.R.L. suma de 12.252 lei .

Oamenii legii au arătat că aceste contracte nu aveau justificare economică, nerezultând necesitatea sau vreun avantaj pentru Camera de Comerț și Industrie a României ca imaginea firmei S.C. Ingrid Vlasov S.R.L. să apară în Buletinul Oficial al Camerei, cu atât mai mult cu cât instituția publică respectivă percepea și percepe tarife de la firmele care vor să apară în paginile acestei publicații (tariful practicat este între 50 EUR și 3.500 EUR/apariție, în funcție de dimensiunea și poziționarea reclamei.

În cazul lui Nedelcu Marian, ginerele lui Mihail Vlasov, procurorii informează că, în perioada 2009 – 2012, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a încheiat două contracte de colaborare cu Camera de Comerț și Industrie a României prin care a beneficiat de suma 220.780,42 lei, achitată integral, ce reprezintă prejudiciu cauzat bugetului Camerei, fără ca prestațiile să fi fost realizate.

De asemenea, la data de 05 septembrie 2012, Nedelcu a încheiat un contract de închiriere cu S.C. Romexpo S.A., având ca obiect închirierea imobilului „Casa Leda”, cu terenul aferent, la prețuri derizorii. Astfel, prin contract s-a stabilit prețul închirierii pentru casă (împreună cu terenul pe care este amplasată) la 500 lei/lună exclusiv TVA, în prețul chiriei fiind inclusă și valoarea utilităților, iar prețul închirierii pentru terenul din jurul casei a fost de 0,1 EUR/mp/lună.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat, reprezentând venituri nerealizate precum și costul utilităților suportate din bugetul S.C. Romexpo S.A. pentru perioada septembrie 2012 – octombrie 2014, este de 109.025,44 lei.

La data de 12 decembrie 2013, Marian Nedelcu, în nume personal, a încheiat cu societatea comercială Romexpo promisiunea de vânzare-cumpărare a imobilul „Casa Leda”, la prețul derizoriu de 100.000 euro, la care se adaugă TVA.

În plus, la data de 12 decembrie 2013, suspectul, tot în nume personal, a încheiat cu CCIR un contract de închiriere pentru terenul în suprafață de 2.900 mp (aflat în incinta S.C. Romepxo S.A.), la un preț neînsemnat, valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului instituției publice, reprezentat de venituri nerealizate în perioada decembrie 2013 - iunie 2014, fiind în valoare de 39.617,46 lei.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.