MENIU

Mihai Tudose atacă BNR pe tema ROBOR: "Probabil colegii de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă"

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, referindu-se la creşterea nivelului indicelui Robor, că probabil ”colegii” de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, pentru că era rolul Băncii naţionale să intervină.

"Cred că colegii noştri, ai românilor sau care ar fi trebuit să fie colegii românilor de la BNR au fost puţin plecaţi de acasă, fiindcă ăsta era rolul BNR - să nu lase să crească şi să nu lase nişte actori să se joace pe această temă", a afirmat premierul, potrivit News.ro.

Întrebat dacă ar trebui să intervină BNR, Mihai Tudose a replicat: "Păi asta face BNR, nu se joacă la modul pozitiv pe această piaţă?".

El a spus că nu a discutat cu guvernatorul Mugur Isărescu, dar că este posibil să aibă o discuţie cu acesta săptămâna viitoare.

"Macar sa stim: mai e Banca Nationala a Romaniei sau e o structura de zei care se ocupa de propria lor existenta, foarte buna de altfel", a afirmat premierul.

Economiştii atrag atenţia că evoluţia dobânzii ROBOR nu depinde de intervenţia BNR, decât în măsura în care decide un prag sau altul al dobânzii-cheie, aflat oricum la un nivel minim istoric. Dobânzile interbancare se decid prin jocul de cerere şi ofertă din piaţă. 

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut cu 50% în doar cinci zile şi a atins nivelul de 1,58%, cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

O nouă zi neagră pentru cei care au de plătit rate în lei - Indicele ROBOR a ajuns la 1,58%

"Creșterea ROBOR din ultimele zile pare rezultatul suprapunerii unei serii de factori. Avem de-a face, pe de o parte, cu o diminuare temporară a lichidității din sistem, legată de plățile la buget de la începutul săptămânii și de începutul unei noi perioade de rezerva minima obligatorie. Pe de alta parte, e posibil să avem și niște efecte provenind din zona pieței valutare, în condițiile în care leul se menține foarte stabil pe fondul unei deprecieri relativ alerte a monedelor din regiune", a declarat, pentru Agerpres, economistul-șef al BCR Horia Braun.

Economistul-șef al BCR a afirmat că s-ar putea să vedem în continuare ceva presiuni pe lichiditate și pe dobânzi în zilele următoare, dar scenariul de bază al băncii este că lucrurile se vor calma la un orizont de câteva săptămâni și că ROBOR la 3 luni va rămâne undeva în intervalul de 1% — 1,3% până la finele anului.

Mai multe articole despre:
BNR ROBOR Mihai Tudose