MENIU

Mihai Şora, omagiat de presa franceză: La 101 ani, e "lumina călăuzitoare" a protestelor

Printre oameni care se adună aproape zilnic la protestele antiguvernamentale din Bucureşti circulă un nume, rostit de cei mai mulţi cu admiraţíei: Mihai Şora, cel care, la 101 ani, este văzut drept o 'lumină călăuzitoare" a protestatarilor. Descrierea apare într-un amplu material al prestigioasei agenţii AFP, dedicat scriitorului care s-a identificat cu protestele din Piaţa Victoriei.

Filosoful cu peste 100.000 de urmăritori pe Facebook „atrage rapid aprecierea fanilor săi”, scrie AFP. 

„În timp ce, în noapte, la Bucureşti, manifestanţii strigă numele lui Mihai Şora, neiniţiaţii sunt surprinşi să descopere un scriitor de 101 ani, cu o siluetă firavă, care a devenit în câteva luni, portavocea mobilizării împotriva «abaterilor» guvernării”. 

Jurnalşiştii francezi par să fie fascinaţi de fascinaţia pe care filosoful centenar o exercită în jurul său.

Şora se retrage adesea sub pălăria lui mare, cu bor negu, (...) dar nu e reticent când vine vorba de a-şi expune motivele pentru care s-a alăturat valului de proteste care acuză campania guvernului împotriva presupuselor abuzuri din justiţie”.

„Sunt un cetăţean conştient nu doar de drepturile sale, ci şi de obligaţiile sale, pe care trebuie să le îndeplinesc când ţara e la răscruce de drumuri", a declarat Şora pentru AFP.

„«Am venit aici pentru a fi alături de poporul meu care suferă şi care vrea ca justiţia să aibă întâietate»", spune Mihai Şora în aplauzele mulţimii, în timpul uneia dintre manifestările care au avut loc aproape zilnic la Bucureşti şi în marile oraşe din România”.

Mihai Şora nu este un erou pentru toată lumea, mai scrie AFP, citându-l pe senatorul social-democrat Şerban Nicolae, care l-a descrie pe scriitor drept arogant şi stalinist, ("acuzaţie" bazată pe faptul că Şora a fost angajat al ministerului pentru Afaceri Externe).

Interviul integral îl puteţi citi aici.  

sursă: FB/Mihai Şora

Mai multe articole despre:
mihai șora