MENIU

Miercurea Mare. Ce nu au voie să facă femeile în această zi din Săptămâna Mare

Miercurea Mare. Ce nu au voie să facă femeile în această zi din Săptămâna Mare

În Miercurea Mare, în Bisericile Ortodoxe se săvârşeşte Taina Sfântului Maslu, în amintirea ungerii lui Hristos cu Mir, în casa lui   Simeon Leprosul din Betania. 

În această zi, se săvârşeşte Sfântul Maslu şi la cererea bolnavilor sau rudelor acestora. În rugăciunile rostite acum se  invocă ajutorul Preasfintei Fecioare Maria, al Sfintei Cruci, al Sfinţilor şi îngerilor pentru însănătoşirea celui bolnav. În Evanghelii, Dumnezeu este numit “Doctorul sufletelor şi trupurilor noastre şi se invocă ajutorul lui de câte ori este nevoie.

Postul negru este de mare ajutor

Potrivit tradiţiei populare, credincioşii care ţin  post negru în Miercurea Mare vor fi protejaţi de boli de Sfânta Miercure, pe parcursul anului. 

Femeile nu au voie să toarcă

În această zi, în mediul rural, se păstrează interdicţia ca femeile să  mai toarcă. Din vremuri îndepărtate, se crede că torsul în Sfânta zi de Miercurea Mare poate să “întoarcă” minţile persoanelor care practică această îndeletnicire casnică.   

Copiii merg cu colindul

În unele zone ale ţării, copiii merg cu colindul prin sat şi urează gospodarilor să petreacă sărbătorile pascale cu bucurii şi sănătate. Colindătorii  primesc în dar de la gospodari ouă albe, care vor fi înroşite de Paşte.

Citeşte mai mult pe click.ro

Mai multe articole despre:
post Paşte Miercurea Mare