MICROPLASTICUL ne sufocă. Inhalăm săptămânal echivalentul unui card bancar
Un nou studiu arată că poluarea cu microplastic este pe cale să devină una dintre cele mai periculoase. Măsurătorile arată că am ajuns să inhalăm, într-o săptămânal, o cantitate de plastic echivalentă cu cea dintr-un card bancar. Partea și mai gravă este că o cantitate cam la fel de mare ajunge în organism din apa pe care o consumăm.
Un nou studiu realizat de Universitatea de Tehnologie din Sydney arată că inhalăm aproximativ 16,2 biți de microplastic pe oră, ceea ce înseamnă că în decurs de o săptămână colectăm aproximativ cantitatea de plastic dintr-un card bancar.
„Pentru prima dată, în 2022, studiile au descoperit microplastice în profunzimea căilor respiratorii, ceea ce ridică îngrijorarea privind pericolele grave pentru sănătate”, a declarat unul dintre realizatorii studiului, citat de Science Alert.
Analizele au arătat că dacă cele mai mari particule de microplastice, cu diametrul de 5,5 microni, tind să se blocheze în căile noastre aeriene superioare, cel mai probabil în nas și în gât, cele mai mici ajung până în plămâni.
Iar asta nu este tot. Bucățelele microscopice au și capacitatea nefastă de a atrage, din aer, bacterii rezistente la antibiotice, viruși și molecule toxice. Așa se face că ceea ce ajunge în corpul nostru nu este doar o pulbere de plastic, ale cărei efecte asupra organismului abia acum încep să fie studiate, ci și un cocktail toxic care agravează situația.
Pe lângă ce inspirăm, cantități echivalente de plastic intră în corp și prin mâncare și băutură, așa că microparticulele sunt deja în sânge și în organe, inclusiv în creier.