MENIU

METROREX, datorii din ce în ce mai mari - Grindeanu caută scuze! Peste 20.000 de euro pe zi, mentenanța

METROREX, datorii din ce în ce mai mari

Sunt imagini multe cu aglomerația de vara trecută, atunci când bucureștenii care foloseau constant cel mai rapid mijloc de transport din Capitală, metroul, s-au confruntat cu o problemă ce nu-și mai găsea rezolvarea: întârzierea trenurilor. Înainte, la orele de vârf, metrourile circulau și din 5 în 5 minute, dar în perioada verii, călătorii au așteptat pe peron și 15 minute. Ce a stat în spatele acestei povești?

Ei bine, potrivit celor de la Europa Liberă, scăderea numărului de curse a fost cauzată de datoriile pe care Metrorex le avea către compania care asigură service-ul, fără avizul careia niciun tren nu poate, conform legii, să plece din stație. La finalul lunii iunie, compania franceză Alstom, cea care asigură mentenanța metroului bucureștean, anunța că „ia în considerare suspendarea progresivă a serviciilor de mentenanță a flotei de metrou în luna iulie, dacă Metrorex nu achită facturile restante, a căror valoare totală este echivalentă unui an de servicii prestate”. Metrorex datora Alstom peste 33 de milioane euro.

După averismente, Alstom a trecut la fapte. Pentru că sumele pentru serviciile de mentenanță din anul 2021 nu au fost achitate, multinaționala a decis să nu mai asigure service-ul tuturor celor 82 de trenuri, ci doar mentenanța a 39 de garnituri, cele mai noi dintre ele.

Înțelegerile contractuale dintre Alstom și Metrorex pentru mentenanță au început în 2004 când s-a semnat primul contract, pe o durată de 15 ani. Ulterior, între 2019 și 2021, au fost semnate doar înțelegeri anuale, perioadă de doi ani în care s-au desfășurat procedurile unei noi licitații. La sfârșitul lui 2021, Metrorex a anunțat că a desemnat, în urma licitației, compania Alstom pentru un alt contract de 15 ani pentru operațiunile de mentenanță, până în 2037. Noul acord are o valoare cuprinsă între 2,8 și 4,1 miliarde lei și presupune mentenanţa standard.

Potrivit Europa Liberă, explicația pentru care trenurile din subteran circulă mai rar pleacă de la bani și de la modul cum sunt calculate, din 2011, plățile făcute pentru operațiunile de service ale garniturilor. Documentele semnate în 2004 au fost renegociate de încă două ori, iar una dintre ocazii a fost în 2011, potrivit Metrorex. Atunci s-a semnat un amendament la contractul în vigoare privind întreținerea întregii flote de trenuri de metrou. Mai exact, s-a menționat modul clar în care Metrorex plătește serviciile de mentenanță realizate de Alstom. Astfel, la orice kilometru parcurs de orice tren - fie vechi, fie nou - Metrorex trebuia să achite o sumă către Alstom în baza faptului că societatea franceză asigura starea bună de funcționare a fiecărui tren.

Pana in 2019, prețul era de 3,69 euro pentru fiecare kilometru parcurs, potrivit europa liberă. In noul contract, tarifele au fost modificate. Pentru trenurile vechi, pretul este de 6 euro/km, iar pentru trenurile noi, putin peste 3 euro/km.

La un calcul simplu, având în vedere programul de 18 ore pe zi al Metrorex, rezultă că pe o singură magistrală, costul privind mentenanța ajunge la peste 20.000 de euro pe zi, potrivit Europa Liberă.

Soluția pentru că acest contract de mentenanță să nu mai fie vinovat pentru ritmul rar al metroului era ca Metrorex să aibă prevăzute în prima parte a fiecărui an sumele în buget. În ultimul deceniu, sumele au fost prevăzute de Ministerul Transportului de-abia în anul următor. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a dat vina pe vechile conduceri ale instituției. Însă mai multe rapoarte ale Curții de Conturi dezvăluie că Metrorex nu primește anual sumele necesare pentru a-și achita facturile. „Factorul guvernamental nu a reuşit să asigure, în totalitate şi la timp, resursele financiare necesare Metrorex astfel cum şi-a asumat responsabilitatea”, se precizează într-un raport al Curții de Conturi din 2020. 

Mai multe articole despre:
metrorex contract aglomeratie