MENIU

Metanul de deasupra Suediei și a Norvegiei a atins NIVELURI RECORD! AVERTISMENTUL oamenilor de știință

Erupția subterană de gaze, după explozia gazoductelor rusesti/Foto: Profimedia

Nivelul de metan din cerul Suediei și Norvegiei a atins niveluri record în urma scurgerilor de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2, potrivit rapoartelor mass-media din cele două țări scandinave. Drept urmare, mai mulți cercetători vorbesc deja despre echivalentul unui "nor mare" de metan care se va revărsa în atmosferă și care va polua grav cele două națiuni.

Un "nor" de metan se deplasează dinspre zona Bornholm, locul accidentului, spre Suedia și Norvegia. Cele mai recente date ale experților arată că gazul se deplasează spre nord și ar putea ajunge deasupra insulelor Svalbard în doar câteva zile, relatează Il Giornale, citat de HotNews.ro.

O estimare, citată de profesorul britanic Grant Allen, de la Universitatea Manchester din Marea Britanie, plasează cantitatea de gaze naturale din Nord Stream 2 la 177 de milioane de metri cubi. Această cantitate este echivalentă cu consumul anual a 124 000 de gospodării britanice.

ONG-ul Greenpeace folosește o estimare similară pentru a calcula că cele trei scurgeri ar putea echivala în total cu echivalentul a 8 luni de emisii de gaze cu efect de seră din Danemarca.

Alți specialiști vorbesc despre un total de 80.000 de tone de la 25 septembrie. Dacă tot gazul scurs până în prezent ar ajunge în atmosferă, ar fi echivalent cu aproximativ 0,1% din emisiile anuale estimate de metan la nivel mondial, potrivit cercetătorilor de la US Geological Survey.

Din producția de energie și din agricultură, emisiile globale de metan sunt echivalente cu aproape un milion de tone pe zi.

O emisie de 80 de mii de tone, în cazul limită studiat de analiști, reprezintă, prin urmare, mai puțin de 10% din ceea ce emite lumea în fiecare zi, dar într-un context local, cum ar fi Suedia și Norvegia, poate avea efecte grave asupra mediului.