MENIU

Mesaj încurajator din partea EMA: Încă nu este clar dacă va fi nevoie de un vaccin anti-Covid pentru Omicron

Emer Cooke EMA FOTO: Profimedia

Agenția Europeană a medicamentului este pregătită pentru posibilitatea în care vaccinurile anti-Covid vor trebui să fie modificate pentru a combate noua variantă Omicron, însă încă nu există niciun răspuns la întrebarea dacă este necesar un vaccin adecvat, relatează Reuters și AFP.

‘’Permiteți-mi să subliniez că nu există încă un răspuns la întrebarea dacă vom avea nevoie de un vaccin adecvat, cu o compoziție diferită, pentru a combate această variantă sau oricare alta’’, a spus Emer Cooke într-o conferință de presă.

‘’Trebuie să avem mai multe date despre impactul variantei asupra eficacității vaccinurilor aprobate și să colectăm dovezi suplimentare’’ despre modul în care funcționează vaccinurile actuale, pentru a preveni formele severe sau mai ușoare ale bolii, precum și spitalizările și decesele, a adăugat ea.

Cooke a subliniat însă că în acest moment cu cinci vaccinuri și șase medicamente împotriva Covid-19, ne aflăm într-o poziție mult mai puternică decât anul trecut.

Astfel, deși încă nu avem răspunsuri clare cu privire la posibila necesitatea a unui vaccin adaptat pentru Omicron, există și o parte bună a poveștii.

‘’Avem o mulțime de instrumente suplimentare la dispoziție’’, a adăugat ea, în timp ce Uniunea Europeană a autorizat luni utilizarea unui al cincilea vaccin împotriva Covid, cel de la compania americană Novavax, după ce EMA a dat undă verde.

Noua variantă a coronavirusului se răspândește cu viteză fulgerătoare în Statele Unite, unde este acum dominantă, precum și în Europa, în special în Regatul Unit.

 

Mai multe articole despre:
omicron infectati virus simptome vaccin