MENIU

Mesaj din Piața Victoriei pentru guvernanți: ”V-am demisionat pe rând”

Se împlinesc 900 de zile de când un grup de protestatari stau cu ochii pe Guvern

Protestele anticorupție din România au început în prima luna a anului 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD–ALDE. Atunci au început în România o serie de proteste stradale față de intențiile guvernului de a modifica legea grațierii și Codul penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni, din care aproape 4.000 în București.

Protestele au luat amploare ulterior în toată România și în diaspora, mai ales după ce ministrul de Justiție, Florin Iordache, a anunțat prin mass-media, în noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte de corupție și modificarea Codului penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 600.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceeași zi, guvernul anunțase abrogarea OUG 13.

Acum, unii dintre protestatarii care nu au plecat din Piața Victoriei numără zilele de când se află cu ochii pe Guvern și se bucură de faptul că mulți dintre miniștrii au plecat din funcții, pentru că unele avertismente ale lor au contat, dar și pentru că ei au ”rezistat” în tot acest timp presiunilor din stradă. Se împlinesc, astăzi, 900 de zile de proteste.

 

Mai multe articole despre:
null