MENIU

Membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, reţinut în Dosarul Retrocedărilor

Dosarul retrocedărilor. Horia Simu, reţinut de DNA. Prejudiciul, 55 de milioane de euro / Foto: evz.ro

Constantin Zaharia Lefter, fost membru în cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor şi fost consilier la Ministerul Justiţiei în perioada în care instituţia a fost condusă de Tudor Chiuariu, a fost reţinut pentru 24 de ore de porcurorii DNA pentru abuz în serviciu. Acesta este anchetat în dosarul omului de afaceri Horia Simu.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, luni, 13 iulie, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Constantin Zaharia Lefter, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, în Dosarul Retrocedărilor în care este arestat preventiv omul de afaceri Horia Simu.

„La data de 28 februarie 2008, inculpatul Constantin Zaharia Lefter, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, a aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul evaluator Hanu Florin Alexandru, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007”, se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de DNA.

Lefter este acuzat că ar fi suprevaluat un teren de 97.509 metri pătraţi în cartierul Militari, la peste 55 de milioane de euro, facilitând obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către omul de afaceri Horia Simu.

“În cuprinsul raportului întocmit cu nerespectarea standardelor și legislației menționate mai sus, valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafață de 97.509 metri pătrați situat în București, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, și facilitând obținerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către inculpatul Simu Horia, în același cuantum”, susţin procurorii.

În cauză, DNA beneficiează de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Constantin Zaharia Lefter urmează să fie prezentat Curţii de Apel Bucureşti, marţi, 14 iulie, cu propunere de arestare preventivă.