MENIU

Mega-eveniment NATO la București. 800 de oficiali din 50 de țări, la Palatul Parlamentului

Jens Stoltenberg

Palatul Parlamentului găzduiește zilele acestea Adunarea Parlamentara a NATO, un eveniment la care participa 800 oficiali din 50 de state. Totul va culmina cu discursuri ținute de președintele Klaus Iohannis, șefii celor doua camere ale Parlamentului și secretarul general al NATO. Organizarea Adunării Parlamentare a NATO a costat aproape 11 milioane de lei.

Aproximativ 2.000 de persoane vor participa la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO) care are loc începând de vineri la Palatul Parlamentului. Vor fi prezenți la București reprezentanți din 50 de state - cele 29 de state membre ale NATO, plus state partenere regionale, state invitate sau asociate.

Adunarea Parlamentară a NATO este un for care reunește membri ai parlamentelor din țările membre şi partenere ale Alianței, care se întâlnesc periodic pentru a analiza aspecte de securitate de interes comun, facilitând astfel consensul public și parlamentar în sprijinul politicilor Alianței.

Adunarea Parlamentară a NATO asigură dialogul parlamentar din regiunea euro-atlantică cu privire la probleme de securitate, politice, sociale și economice. Adunarea reunește 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de țări membre NATO, delegați din cele 12 țări asociate, din țările cu statut de membri asociați mediteraneeni și observatori parlamentari.

Totodată, președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi luni, 9 octombrie, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi oficiali vor discuta despre stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia din 2016 și la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017.

"Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianței la mediul internațional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuțiilor." - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Klaus Iohannis va participa împreună cu Stoltenberg la sesiunea plenară a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO.

Klaus Iohannis și secretarul general Jens Stoltenberg vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinațională NATO Sud-Est de la Craiova. Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale țării noastre decis de șefii de stat și de guvern la Summitul NATO de la Varșovia în anul 2016 pentru întărirea securității în regiune.

Peste 2.000 de invitați, din 50 de state

Cheltuielile cu acest eveniment sunt de peste 10 milioane de lei, a anunțat joi secretarul general al Camerei Deputaților, Silvia Mihalcea.

"Fondurile necesare organizării sesiunii anuale AP NATO, din România, au fost asigurate printr-o Hotărâre de Guvern, cheltuielile au fost împărțite între Senat și Camera Deputaților, conform unui protocol. S-au achiziționat pentru acest eveniment sistemul audio-video din sala plenară, sistemul de traducere din cadrul sălilor de conferința de presă, sistemul de iluminat din sala plenară, autoturismele pentru protocol și pentru delegații, logistică IT pentru sălile în care se vor desfășura cele mai importante lucrări ale AP NATO. Cheltuielile totale sunt de 10,9 milioane lei", a spus Mihalcea, la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că participanții acreditați la AP NATO sunt din 50 de state, cele 29 de state membre ale NATO, state partenere regionale, state invitate, state asociate.

"În jur de 500 de reprezentanți ai media sunt acreditați la acest eveniment și pentru un total de aproximativ 2.000 de persoane s-au emis legitimatii de acces. Siguranța pe toată perioadă desfășurării acestui eveniment este asigurată de SPP, în colaborare cu reprezentanții MAI, ai Jandarmeriei, Poliției Rutiere și ISU. Ordinea este asigurată de colegii mei, angajații Camerei Deputaților, cei de la Direcția de afaceri interne-avem un protocol încheiat pentru situațiile de urgență pentru a acoperi orice poate apărea pe această zonă", a precizat secretarul general al Camerei.

Mai multe articole despre:
NATO jens stoltenberg