MENIU

Medicul Virgil Musta, despre riscul URIAȘ la care se expun persoanele nevaccinate în valul 4 al pandemiei

Virgil Musta

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a explicat, luni, la ce risc se expun persoanele nevaccinate, în contextul răspândirii variantei Delta a Sars-Cov-2, care este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini. Acesta a sublinat că datele arată clar că în țările unde rata de imunizare este mai ridicată, numărul cazurilor grave de Covid-19 este mai mic. 

Musta a precizat că, analizând evoluția cazurilor Covid-19 din ultima perioadă, se așteaptă să urmeze o creștere exponențială a acestora la noi în țară. 

”Ne așteptam la această creștere, pentru că în Europa de Vest, deja de o lună, numărul cazurilor deja a crescut foarte mult, se confruntă cu mii și zeci de mii de cazuri și foarte probabil să fi ajuns această situație și la noi în țară. Datorită contagiozității foarte mari a acestui virus - cu 60% mai mare decât varianta Alfa -  virusul produce îmbolnăviri foarte rapid, ceea ce vedem și noi că numărul de cazuri va crește, și probabil că va crește într-o progresie geometrică în următoarele zile”, a avertizat medicul luni, la un post TV. 

Medicul a insistat asupra faptului că este evidentă legătura directă între rata de vaccinare și numărul cazurilor care ajung la ATI. 

”În țările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum este Anglia, Israel, s-a observat că, deși au un număr foare mare de infectări, numărul de cazuri severe care necesită Terapie Intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%. Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă în țările unde gradul de vaccinare este scăzut. De exemplu, la noi, la Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deși numărul de cazuri (de Covid-19- n.red.) nu este foarte,foarte ridicat”, a subliniat Musta. 

Acesta a adăugat că, deși există cazuri de infectare și în rândul persoanelor vaccinate, ele fac o formă ușoară a bolii. 

”Sunt specialiști care spun că acest al patrulea val este al persoanelor nevaccinate. 
Statisticile arată în felul următor: pentru pacienții care sunt vaccinați, fac forme severe 0,1% și decedează 0,01%. În cazul în care pacienții nu sunt vaccinați, riscul de formă severă este de 10% și de deces, de 3-4%, ceea ce este o mare diferență. De aceea, vaccinarea este cea mai eficientă măsură de prevenție”, a explicat medicul.

Musta a mai spus că, din păcate, oamenii vor începe să se vaccineze când cineva drag va ajunge la Terapie Intensivă.

”Eu nu cred că este prea târziu să acționăm în acest sens și, în momentul în care numărul cazurilor de Covid-19 va crește, să prindă un număr cât mai mare de persoane vaccinate. 
Foarte probabil că, din păcate, nu vom asista la o vaccinare rapidă, până când cineva va avea o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secția de Terapie Intensivă și atunci lumea se va speria și va exista, sper, un val de vaccinare”, a mai spus Musta.

”Situația nu cred că va fi la fel de severă ca în valul 2 sau 3. În perioadele anului când au fost acele valuri în țară, foarte puține persoane erau vaccinate sau nu aveam deloc vaccinuri. Între timp, unele persoane s-au vaccinat, altele au făcut boala, dar, din păcate, totuși vor exista cazuri severe în secțiile de Terapie Intensivă”, a conchis medicul.