MENIU

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat CÂTE doze de vaccin primește România de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca în luna februarie

România ar trebui să primească, în total, aproape 1,34 milioane de doze de vaccin în luna februarie de la trei producători - Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca. Anunțul a fost făcut de medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a vaccinării.

 

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a anunțat că, în luna februarie, România aşteaptă 800.000 de doze de la compania AstraZeneca, iar alte 180.000 de doze de la compania Moderna. În următoarele două săptămâni, alte 163.000 de doze vor intra în ţară, livrate de la producătorul Pfizer. 

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a anunțat că, în acest ritm, la 1 septembrie România va ajunge la 10 milioane de persoane vaccinate, „chiar cu două doze”, în condițiile în care rata de vaccinare se va mări la 100.000 de persoane imunizate zilnic din a doua jumătate a lunii aprilie.

Valeriu Gheorghiță: Rata de vaccinare COVID-19 va fi de 100.000 de persoane ZILNIC din a doua jumătate a lunii aprilie

Pfizer/BioNTech - 359.000 de doze de vaccin în luna februarie

Coordonatorul vaccinării a anunțat că, de la Pfizer/BioNTech, „în următoarele două săptămâni vom avea circa 163.000 de doze. (...) Și ulterior 196.000 de doze, în ultima săptămână din februarie. (...)

Noi ar trebui, în două-trei săptămâni, să asigurăm rapelul celor 470.000 de persoane care se află la prima doză. Toate aceste doze urmează - parte dintre ele sunt în stoc, urmează din ceea ce se vor livra în săptămânile următoare să acoperim rapelul și zilnic vom avea o capacitate de vaccinare, în afara rapelului, de circa 8-9000 de persoane. Deci acestea vor fi persoanele noi, pentru luna februarie, 8-9000 de persoane, la care se adaugă cele treizeci și ceva de mii de persoane, mă rog, cu o variație de persoane la rapel. (...) Asta este doar cu vaccinul de la Pfizer. (...) 

România ar trebui să primească între luna aprilie și luna septembrie cel puțin 18 milioane de doze doar de la Pfizer.

Or, din acest punct de vedere, ar trebui să avem un ritm de vaccinare de circa 100.000 de persoane pe zi pentru a ne atinge acea țintă de 10 milioane sau peste 10 milioane de persoane vaccinate până în luna septembrie ”, a precizat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă seară, la o televiziune de știri.

Moderna - 180.000 de doze de vaccin în luna februarie 

„Ar trebui să avem de la compania Moderna, deși ne-au notificat că vom avea o reducere cu 20%, care se va recupera în perioada următoare, ar trebui să avem pentru toată perioada, până la sfârșit de lună martie, circa 430.000 de doze. În februarie cred că vom avea în jur de 180.000”, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță.

AstraZeneca - 800.000 de doze de vaccin în luna februarie

„Urmează să primim, probabil după prima săptămână din februarie, vaccinul de la AstraZeneca. Și vom stabili exact care sunt categoriile populaționale care pot beneficia cel mai mult de pe urma acestui vaccin, pentru că după cum știm, probabil că beneficiile maximale sunt până la categoria de vârstă de 65 de ani. Iar din acest punct de vedere, avem în intenție deschiderea de noi centre de vaccinare, probabil, la jumătatea lunii februarie, încât să putem permite noi programări pentru persoanele care se încadrează în această categorie. (...) Ceea ce știm este că pentru luna februarie ar trebui să primim aproape 800.000 de doze de la AstraZeneca”, a declarat șeful campaniei de vaccinare.

Când se obține imunitatea în cazul celor trei vaccinuri

Valeriu Gheorghiță a explicat și în câte zile se obține imunitatea în cazul celor trei tipuri de vaccinuri:  „La circa 14 zile de la vaccinul Pfizer și respectiv Moderna, și circa trei săptămâni după vaccinul de la AstraZeneca. Însă beneficiile nu sunt maxime. Avem nevoie obligatoriu de rapel”, adăugând că imunitatea deplină, după a doua doză, se obține la „circa 10 zile pentru Moderna și Pfizer, circa două săptămâni după doza de rapel de la AstraZeneca”.