MENIU

Medicul Radu Țincu: Vor fi NOI RESTRICȚII din toamnă. Asocierea micilor cu vaccinarea decredibilizează actul medical

Radu Țincu

Radu Țincu a tras un nou semnal de alarmă în privința riscului ca, din toamnă, situația epidemiologică din țara noastră să se schimbe. În lipsa vaccinării și în contextul răspândirii variantei Delta, este foarte posibil să fie reintroduse restricțiile, a spus acesta miercuri, la Realitatea Plus. Medicul primar de la ATI ”Floreasca” a subliniat că implicarea autorităților în campania de vaccinare este insuficientă.  

Medicul a atras atenția că relaxările din prezent sunt posibile datorită temperaturilor ridicate și a faptului că o parte a populației s-a imunizat, prin trecerea prin boală sau vaccinare. 

”Înregistrăm cea mai bună evoluție a pandemiei în acest moment și ne bucură. Acest lucru se datorează însă temperaturilor ridicate, care au dus la scăderea circulației virusului, și faptului că avem o imunizare suficient de bună - pacienții infectați au dezvoltat anticorpi, iar alți români s-au vaccinat”, a spus Țincu. 

Medicul a precizat că, din toamnă, când temperaturile vor scădea, situația privind pandemia se va schimba. În plus, o amenințare o constituie și varianta Delta, care este mult mai contagioasă decât celelalte tulpini. 

Citește și: ”Răzvan Cherecheș: Este clar că vom avea un val 4 în toamnă, la fel cum știm că în decembrie va ninge. Avertisment privind varianta Delta”

Țincu a criticat lipsa măsurilor luate de autorități și a avertizat asupra faptului că acestea vor fi nevoite să impună din nou restricții.

”Cu siguranță sunt posibile noi restricții. 
Rata de vaccinare a scăzut foarte mult, indecizia populației trebuie să fie compensată de acțiuni coerente ale Guvernului prin campanii de informare. Cei care nu se vaccinează au motive pentru care nu vor să facă acest lucru. Dacă nu vom face nimic, cu siguranță numărul persoanelor imunizate va scădea în continuare. 

Există din partea autorităților o absență totală în zona campaniilor de vaccinare. Nu s-a discutat despre vaccinarea adolescenților - va începe anul școlar și ne vom întreba din nou cum se vor desfășura cursurile. 

Nu știu dacă varianta de asociere a vaccinării, care este un act medical, cu micii este o idee bună, decredibilizează actul medical. 

În zonele rurale locuiesc vârstnici care, cel mai probabil, dacă se vor îmbolnăvi, vor dezvolta o formă severă. Trebuie implicate autoritățile locale și să se meargă din casă în casă.

Ministrul Sănătății să nu fie și el în vacanța de vară și să pregătească sistemul sanitar pentru un posibil al patrulea val, să nu ne trezim din nou cu unul sistem nepregătit”, a avertizat medicul de la Spitalul Floreasca.