MENIU

Medicii nu cred în promisiunile Guvernului. Se pregătesc de o nouă grevă

Medicii se pregătesc de grevă. Pentru că sunt nemulţumiţi de creşterea salarială dată de Guvern, doctorii au început să strângă semnături pentru declanşarea unei greve, în sistemul sanitar. Prima ar urma să aibă loc pe 1 septembrie, informează Realitatea TV.

Concret, medicii cer alocarea unui procent mai mare din PIB pentru sănătate. Doctorii nu vor sa lucreze mai mult de 48 de ore, pe săptămână, cum prevede legea europeană. Această directivă se încalcă, însă, frecvent în țară din cauza deficitului de personal din sistemul medical.

Totodată, medicii nu vor să se mai impoziteze banii pentru gărzile care sunt efectuate și vor să fie incluse ca vechime în muncă și cheltuielile cu transportul să fiu decontate.

Premierul Victor Ponta dădea asigurări, vineri, la Mamaia, că din 1 octombrie vor fi mărite cu 25% salariile personalului din sistemul sanitar, precizând că va propune Parlamentului ca, în bugetul pe anul viitor, să fie prevăzută suma pentru următoarea tranșă de 25%.

Ponta: Salariile personalului sanitar vor fi majorate cu 25%, de la 1 octombrie

"Noi, la 1 octombrie, mărim salariile, nu vă mai luați după toți mincinoșii de la propagandă. (...) De la 1 octombrie, 25% la salariul actual. Dacă astăzi are 1.000 de lei, (n.red.-vor fi) 1.250, dacă are azi 2.000, 2.500, da? Ca să înțeleagă toată lumea. (...) Pentru întreg personalul angajat în sistemul sanitar. Acești bani sunt și azi în bugetul Ministerului Sănătății și au fost economisiți prin introducerea cardului de sănătate și a altor măsuri corecte de oprire a risipei din sistem. Mai departe, eu cred și îmi doresc, și voi propune Parlamentului ca, în bugetul pe anul viitor, să fie prevăzută suma pentru următoarea tranșă de 25%. În 2017, cine va fi atunci la guvernare mai pune 25%", spunea premierul, vineri, într-o conferință de presă.


Potrivit premierului, respectivele creșteri salariale vor fi incluse în viitoarea Lege a salarizării, în sistemul bugetar.

"Ideea este că aceste creșteri, asta am discutat cu reprezentanții sindicatelor și au fost de acord, atunci când apare Legea salarizării în sistemul bugetar, acestea se includ acolo, adică nu sunt separate", mai preciza Ponta.

Câţi bani vor primi medicii după creşterea salariilor cu 25%?


Medic rezident: 1.400 + 25% ( 350)= 1.750 de lei

Medic specialist: 2.500 + 25% (625)=3.125 de lei

Medic primar: 3.200 + 25% (800)= 4.000 de lei

Ponta a amorsat bomba socială. Toţi bugetarii cer majorări salariale. Profesorii vor 70% în plus

 
Mai multe articole despre:
grevă guvern medici salarii