MENIU

Medicii, disperați: șaizeci de copii au ajuns la spital după ce au fost spălați cu insecticid. Cazul unei fete de 10 ani este de "gravitate majoră"

Zeci de copii au ajuns la spital

Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara a declarat că starea fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns la spital după ce mama a folosit în locuinţă o substanţă toxică, de uz veterinar, dar cu care a şi spălat-o, este foarte gravă. De la începutul anului au fost 60 de astfel de cazuri.

 Medicul spune că pacienta are cel mai probabil şi alte boli asociate şi atrage atenţia asupra lipsei accesului la istoricul medical al copilului, din cauza faptului că acesta nu este luat în evidenţa unui medic de familie, în zona rurală din care provine. Medicul spune că, în ultimii 15-20 de ani, nu s-au mai confruntat cu astfel de cazuri de intoxicaţie cu substanţe de uz veterinar şi că oamenii trebuie să ceară sfatul unui specialist atunci când au nevoie de soluţii pentru îndepărtarea puricilor, păduchilor, scabiei sau altor probleme de acest gen. Potrivit medicilor, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 60 de cazuri de copii spălaţi cu insecticide.

”Starea fetei este o stare de gravitate majoră, este în continuare în comă, într-o comă destul de aprofundată. Noi avem o scală, este un Glasgow Scale Coma 3, iar îmbunătăţire pare-se că nu prea se produce pentru că s-au adăugat nişte episoade convulsive, ca urmare, cel mai probabil, a intoxicaţiei din categoria aceasta a organofosforicelor”, a declarat medicul Mihai Gafencu de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, referindu-se la cazul fetiţei de 10 ani din Caraş-Severin care a ajuns în stare gravă la spital după ce mama sa a folosit o substanţă de uz veterinar pentru a scăpa de purici.

Medicul consideră că este posibil ca pacienta să fi avut şi alte boli şi trage un semnal de alarmă în legătură cu lipsa istoricului medical la mulţi copii.

”Probabil fata avea ceva la bază, adică boli preexistente şi trebuie să spun şi acest lucru care mă îngrijorează extrem - este al doilea sau al treilea caz din ultimele două săptămâni în care nu am acces la datele de istoric medical. Medicii de familie încep să nu îşi mai dorească să lucreze pe la sate, de bune perioade, de un deceniu cel puţin, nu mai există un reper. Înainte, când mă confruntam cu situaţii de astea, puneam mâna pe telefon, sunam la medicul de familie din sat şi aflam datele pe care uneori părinţii, credeţi-mă, nu mai sunt în stare să le reproducă, nu mai este lumea în stare să vorbească limba română, coerent, ca să poţi să comunici cu un aparţinător părinte să înţelegi ce-i cu copilul lui. Sau nu ştie, sau nu-i pasă, sau nu este în stare să verbalizeze. Este o maximă îngrijorare, posibilitatea de comunicare. Noi suntem obişnuiţi să ne luăm datele de la părinţi, câte vreme ei ştiu să mai comunice. În mediul rural am întâlnit oameni care nu mai ştiu să citească.

Toate acestea se vor lega în drame peste drame, acolo trebuie să ne uităm cu un ochi îngrijorat, critic, dar şi cu dorinţa de a căuta soluţii”, a explicat medicul.

Un fenomen îngrijorător, fără precedent în ultimii 20 de ani. Spre unităţile sanitare au venit în ultimul an foarte multe cazuri de acest gen. Este nevoie ca mesajul corect de informare să ajungă la oameni, spune dr. Gafencu. Farmacistul, medicul de familie sau asistentul comunitar din mediul rural pot da informaţiile necesare, astfel încât să nu se mai ajungă la astfel de cazuri foarte grave, cu condiţia ca aceste informaţii să fie cerute de oameni

”Ceea ce trebuie să reţinem este că, din păcate, substanţele acestea văd că fac din nou victime, după cam 15-20 de ani în care succesul iniţiativelor din ţară care au interzis acest grup mare de insecticide a dat roade. Acum ceva se întâmplă, sau oamenii încep să aibe iniţiative din cauza, să mă scuze părinţii, prostiei. Pur şi simplu, nu pot să înţeleg cum un părinte, bunic - am avut deja trei cazuri în acest ultim an - cum pot să-şi spele propriii copii cu soluţie care este destinată animalelor, uzului veterinar, nu pot să înţeleg lucrul ăsta.

Să întrebe un om specializat, un farmacist şi medicul de familie, asistentul comunitar din sat sau să întebe o persoană care să-şi asume poziţia de sfetnic, pentru că în cazul acesta am înţeles că ar fi fost chiar avizat tratamentul de un personal specializat, nu văd cine ar putea să îndrume să ne tratăm copiii cu substanţe de uz veterinar.

Fetiţa este intubată, într-o stare foarte gravă, nu am pierdut anul acesta celelalte două cazuri pentru că administrarea aceea a fost cu o substanţă care a fost pe un fond de diagnostic foarte rapid şi antidotul natural, atropina, a putut fi la dispoziţie, cum s-a mai întâmplat în istoria ţării noastre, noi avem şi recordul mondial, în Spitalul Grigore Alexandrescu, ca număr de fiole de atropină date unor cazuri, dar asta acum mai mult de 20 de ani.

Eu în ultimii 15 ani, până în aceste ultime 12 luni, nu m-am mai confruntat cu aceste cazuri grave, în Compartimentul de toxicologie.

Ar trebui să ne uităm cu extrem de mare îngrijorare la gradul de ignoranţă, am folosit un alt cuvânt mai blând acum, al populaţiei.  Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă de fapt cu populaţia, pentru că o luăm pe scara evoluţiei, înapoi. Cu toate iniţiativele acestea, cu toate consecinţele analfabetismului funcţional pe care se pare că îl trăim din plin, oameni care nu cred că mai înţeleg mesajele”, a precizat medicul Mihai Gafencu, pentru News.ro.

Mai multe articole despre:
insecticid spital caras severin