MENIU

Medic UPU, acuzații GRAVE legate de folosirea oxigenoterapiei post recuperare Covid: Dacă lucrurile nu sunt reglemente, vorbim de un MALPRAXIS instituțional

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Spitalul de Urgență Iași, susține că terapiile alternative, cum este oxigenoterapie hiperbară (folosită ca metodă de recuperare Covid), trebuie relementate din punct de vedere legal. "Dacă aceste lucruri nu sunt reglemente, vorbim practic, de un malpraxis instituțional", spune mediucl. Mai mult decât atât, medicul spune că ghidurile internaționale de terapie hiperbară coronavizroza se află printre contraindicațiile "absolute ale unui astfel de tratament". 

"Clinica (privată la care a fost internat interpretul Petrică Mîțu Stoian - n.r.) nu a fost închisă pentru că a fost un Corp de control de la Ministerul Sănătății sau au fost niște autorități acolo. Nu. Pur și simplu ei s-au închis și chiar se pune problema dacă nu cumva ei vor să evite scandal mediatic dina ceastă perioadă.

Mă așteptam, pe de altă parte, ca pentru astfel de terapii alternative (...) să existe reglementări clare când se dă avizul de funcționare la o clinică, cu ce ai voi și ce n-ai voie să faci pentru că se știe că aceată terapie hiperbară are indicații doar în anumite patologii și nu se face oricum. Dacă acest lucruri nu sunt reglementate, vorbim, practic, de un malpraxis instituțional. (...) Nu existe tratamente care se fac la indicația pacientului: ele trebuie să aibă o bază și o justificare medicală.

Există acel rotocol publicat în Monitorul Oficial apropos de ce ce face într-o anumită patalogie și acolo nu se găsește nicăieri faptul că printre indicațiile de recuperare în terapia post coronavizoză există și o astfel de posibilitate. Dacă vă uitați pe ghidurile internaționale de terapie hiperbară, pnumonia interstițiară, adica ceea ce înseamnă coronaviroză, este printre contraindicațiile absolute ale unui astfel de tratament", a afirmat medicul, pentru Realitatea PLUS. 

Ciuhodaru spune, referindu-se la moartea bruscă a artisului de muzică populară, că pentru moemnt nu se pot trage concluzii certe legate de cauza decesului.

" Noi facem supoziții acum (...) Nu ni s-a spus nicio secundă cât timp a fost explus, cum a fost expus, în baza căror metode, ce s-a întâmplat după și evident că nu poți să excluzi o astfel de ipoteză în contextul în care ai un pacient care vine normal pe picioarele lui, respiră, cântă, conduce mașina, iar la câteva ore după o astfel de testare se întâmplă un eveniment nefericit. 

E vorba de un caz medicolegal cu implicații multiple, o  moarte suspectă. Doar ceea ce ne vor da cei de la Medicină Legală, inclusiv examenele histopatologice, dozările toxicologice, vor clarifica acest lucru . Vom aștepta mult până când toate aceste lemente vor fi puse practic în anchetă. Circuitul trebuie verificat", a arătat acesta.

Petrică Mîțu Stoian, născut la 18 septembrie 1960, a murit sâmbătă, 6 noiembrie 2021, la vârsta de 61 de ani, după ce a suferit complicații în timpul tratamentului post-COVID.