MENIU

Medic specialist: „Nu de concentratoare de oxigen avem nevoie acută acum”

Oxigenul, aerul de care au atâta nevoie bolnavii de Covid. Foto/Profimedia

Autoritățile române vor să cumpere 500 de concentratoare de oxigen pentru tratamentul bolnavilor covid. Managerul Spitalului din Găești, Laurențiu Belușică, spune că nu are nevoie de concentratoare pentru că acestea nu fac față nevoilor pacienților cu saturația oxigenului sub 90%.

Medicul cere sprijin financiar pentru stații mobile de oxigen și pentru reductoare de oxigen și spune că România trebuia să ceară sprijin internațional pentru echipe medicale.

Managerul Spitalului orășenesc din Găești, județul Dâmbovița, medicul Laurențiu Belușică, e nemulțumit de decizia autorităților de a cere ajutor internațional pentru concentratoare de oxigen. El spune că acele aparate nu fac față nevoilor pacienților covid cu saturația oxigenului mult sub 90%. Managerul spitalului din Găești a devenit cunoscut după ce, la începutul campaniei de vaccinare, a refuzat să arunce vaccinurile nefolosite și a anunțat că vaccinează pe oricine doreşte. Acum, medicul Laurențiu Belușică le cere autorităților sprijin financiar pentru stații mobile de oxigen și pentru reductoare de oxigen, scrie rfi.ro


Reacția lui vine în contextul în care România a activat marți Mecanismul European de Protecție Civilă din cauza creșterii îmbolnăvirilor și a presiunii uriașe la care sunt supuse spitalele. Autoritățile de la București au cerut sprijin internațional pentru concentratoare de oxigen și pentru achiziția unui medicament folosit în tratarea pacienților cu forme severe și critice de covid-19.

Cu o concentrație între 98-99 până la 100% de oxigen, așa trăiește omul bine. În boala covid, această concentrație, numită și saturație de oxigen, scade. Când ajunge pe la 90 încep să apară problemele. Concentratorul de oxigen este foarte bun la omul care are o concentrație de oxigen de până la 90%. Uneori unii mai tolerează spre 80% dar foarte rar. Acești bolnavi care au nevoie de un concentrator de oxigen ei stau acasă, de regulă. Concentratorul este bun, dar nu pentru bolnavul covid care se spitalizează. (...) Ele nu urcă mai mult de 5-6 procente oxigenul. Deci dacă eu sunt la 70% oxigen cu un bolnav, un concentrator mă duce la 75% ceea ce este insuficient pentru un pacient. (...) Echipe medicale puteau să ceară. Din Italia, din Germania, din țări care s-au vaccinat și nu mai au așa multe cazuri, nu sunt lovite, îngenuncheate cum suntem noi acuma. La noi acuma este... Nu vreau să folosesc cuvinte mari, dar nu e bine.