MENIU

Medic român: Protecția la OMICRON e redusă, nu ZERO, la nevaccinați - Măsurile pentru cei vaccinați

Medic român: Protecția la OMICRON e redusă, nu ZERO, la nevaccinați - Măsurile pentru cei vaccinați

Medicul infecționist Adrian Marinescu avertizează că protecția dată de trecerea prin boală nu este deloc suficientă în fața tulpinii noi OMICRON. Directorul medical al Institutului „Matei Balș” a explicat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, ce ar trebui să facă nevaccinații dar și cei care s-au vaccinat deja și cu doza BOOSTER.  

Întrebat despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 existente, medicul infecționist a precizat că acestea „ne protejează. (...) 

Vorbim de tratamente. E o ipoteză, nimeni nu știe, este un număr mai mare de mutații in proteina Spike, poate fi mai scăzută (protecția dată de vaccinuri - n.red.).

Dar, în acest moment, vaccinarea e soluția pentru a nu dezvolta forme complicate. Doza booster potențează (răspunsul imun - n.red.), astfel încât o persoană vaccinată poate să facă o formă mai ușoară.

Cât de repede se fac update-uri la vaccinrui pentru adaptare, inclusiv pentru mutațiile din proteina Spike”.

Medicul infecționist a vorbit, în exclusivitate, la Realitatea PLUS, la „Pastila de Sănătate”, și despre protecția celor nevaccinați dar care au trecut prin boală și reinfectarea acestora cu noua tulpină OMICRON.

„Vorbim de o protectie mai redusa, nu spunem protectie ZERO. Depinde când m-am imbolnăvit. Dacă acum un an, un an și jumătate m-am îmbolnăvit, înseamnă că protecția a scăzut. Ne intereseaza un raspuns imun cât mai bun. Cine a trecut prin boală cu ceva vreme în urma e foarte corect sa facă schema (completă de vaccinare - n.red.), ca să fie asigurat. Nu spunem că nu are protecție, dar este vorba să aibă o protecție cât mai bună în fața acesteia (a tulpinii OMICRON - n.red.)”, a mai avertizat medicul Adrian Marinescu, în exclusivitate, la Realitatea PLUS.