MENIU

Medic: Naştere prematură şi notă sub 5 la naştere, factori de risc pentru paralizie cerebrală

Medic: Naştere prematură şi notă sub 5 la naştere, factori de risc pentru paralizie cerebrală

Naşterea prematură şi o notă sub 5 la naştere reprezintă factori de risc pentru paralizie cerebrală, astfel că au fost incluse printre condiţiile de participare în programul de recoltare a sângelui placentar, a declarat Carmen Burloiu, preşedintele Societăţii Române de Neurologie Pediatrică.

"Naşterea prematură şi scorul Apgar scăzut sub 5 reprezintă factori de risc pentru apariţia paraliziei cerebrale, motiv pentru care le-am inclus ca noi condiţii de participare pentru forma extinsă a programului de transplant fraternal, respectiv programul de recoltare direcţionată a sângelui placentar. În fiecare an, în România se nasc prematur între 20.000 şi 24.000 de copii, dintr-un total de 200.000 de naşteri. Prematuritatea este unul dintre factorii de risc pentru apariţia paraliziei cerebrale, existând o corelaţie invers proporţională între vârsta sarcinii şi risc, cu cât vârsta sarcinii este mai mică cu atât riscul este mai mare", a explicat doctorul Carmen Burloiu, preşedintele Societăţii Romane de Neurologie Pediatrică.

Astfel, mamele cu risc de naştere prematură sau ai căror copii obţin la naştere o notă sub 5 pot beneficia de gratuitate la serviciul de recoltare a sângelui placentar, în cadrul programului iniţiat de catre Cord Blood Center Medical, prima bancă de celule stem din România, şi susţinut de Societatea Româna de Neurologie Pediatrică.
Potrivit lui Burloiu, un studiu realizat de cercetătorii norveginei arată că 10% din nou-născuţii la termen, normoponderali sau cu greutate mică, având un scor Apgar sub 4 la 5 minute după naştere, au fost ulterior diagnosticaţi cu paralizie cerebrală. Studiul clinic retrospectiv a inclus 534.064 de copii din Norvegia, supravegheaţi pe durata a 10 ani.

Prevalenţa paraliziei cerebrale la copiii născuţi sub 27 de săptămâni de sarcină este de 20%, iar între săptămâna 27 şi 28 de 12%, a mai spus medic ul citând studiul norvegian. Incidenţa paraliziei cerebrale este de 2 - 3 cazuri la 1.000 de naşteri, fiind principala cauză de dizabilitate neuromotorie la copii, în condiţiile absenţei unui tratament curativ.

În Romania, există peste 21.000 de copii bolnavi de paralizie cerebrală şi foarte puţine grefe de sânge placentar stocate în vederea utilizarii.

Rezultatele primelor studii clinice au confirmat siguranţa şi fezabilitatea administrării grefei autologe de sânge placentar la copiii cu paralizie cerebrală, fiind înregistrată şi îmbunătăţirea vorbirii şi mobilităţii.

"Progresele importante în cercetarea celulelor stem din sângele placentar obţinute în ultimii ani au evidenţiat potenţialul terapeutic de promovare a proceselor de regenerare şi protecţie a ţesutului nervos cu aplicabilitate clinică în afecţiuni neurologice cum ar fi paralizia cerebrală la copii", a conchis preşedintele Societăţii Române de Neurologie Pediatrică.

Mai multe articole despre:
naştere prematură medic naştere prematură