MENIU

Mediator, o meserie la început în ţara noastră. Românii sunt încă reticienţi

În România sunt înscrişi peste 6000 de mediatori, dintre care doar 5 la sută practică doar această meserie, restul ca job part-time. 

Ca să devii mediator în România trebuie să îndeplineşti trei condiţii: să ai studii superioare (în orice domeniu), să ai minimum trei ani vechime în muncă şi să parcurgi un curs de formare iniţială ca mediator, finalizat cu un examen. 

Cu diploma obtinuta dupa absolvirea cursului si trecerea examenului, impreuna cu alte acte cerute de Legea 192/2006, se depune dosarul pentru autorizare la Consiliul de Mediere. In urma acestor demersuri si achitarea taxei de autorizare devii mediator autorizat si iti poti deschide biroul de mediator.

Există şi români care practică această meserie de multă vreme în România. 

De exemplu, Anca Stancu după 20 de ani în mediul de business, a ales sa practice medierea în afaceri.

"Am lucrat peste 20 de ani în mediul de afaceri. Nu ca angajat, ci ca asociat. Am pornit cu o tonetă în centrul oraşului şi am ajuns la o firma cu peste 200 de angajati. Am greşit, am plătit şi am învăţat. Privind retrospectiv, am conştientizat în cât de multe situaţii medierea mi-ar fi fost de mare ajutor. Cum mi-ar fi fost de folos pentru a creşte mai bine şi mai rapid afacerea şi pentru a-mi oferi ceva de care aveam mare nevoie În orice ţară civilizată, medierea este cea mai la îndemână uneltă de soluţionare a conflictelor. Pentru că economiseşti timp, bani şi nervi. Am încredere că vom ajunge acolo curând.", spune mediator Anca Stancu. 

De patru ani, Anca Stancu organizează, la Cluj, Gala Excelenţei în Mediere. Aflat anul acesta  la a IV-a ediţie, evenimentul a reunit 150 persoane, dintre care cei mai importanți reprezentanți ai medierii din România, invitați speciali din mediul juridic, de stat și cunoscuți oameni de afaceri.

Mai multe articole despre:
români meserie medierea