MENIU

Măsuri draconice luate de ruși pentru parada de Ziua Marinei din Sankt Petersburg. Sistemele anti-drone trădează frica de eventuale atacuri

Măsuri draconice luate de ruși pentru parada de Ziua Marinei de la Sankt Petersburg. Foto: Naval News

Pe 30 iulie, Rusia își va sărbători Ziua Marinei cu parade de nave în orașe cheie. Una dintre parade, cea care a câștigat cea mai mare atenție, este la Sankt Petersburg, pe coasta Baltică. Președintele Putin însuși participă în mod normal la evenimentul din oraș.

Rusia se teme de un atac pro-ucrainean cu drone la o paradă majoră a marinei, scriu analiștii militari de la Naval News.
Navele de război și submarinele rusești sunt aliniate pe râul Neva din Sankt Petersburg, în așteptarea paradei de Ziua Marinei din 30 iulie. Sunt luate măsuri speciale pentru a încerca să împiedice orice atac. 

Guvernul rus va spera ca parada să treacă pașnic, dar este posibil ca tabăra adversă să nu îi împărtășească punctul de vedere.

De la invazia Ucrainei din februarie 2022, Rusia s-a confruntat cu un număr tot mai mare de atacuri cu drone (UAV – vehicul aerian fără echipaj) pe teritoriul său. Acestea prezintă un risc pentru clădirile și evenimentele de mare profil din toată Rusia.

Au apărut dovezi clare care arată că Rusia ia în serios această amenințare la adresa paradei anuale de Ziua Marinei din Sankt Petersburg. Antena specială, identificată ca parte a sistemului de război electronic „Pol 21”, a fost reperată pe una dintre navele de război participante.

Blocarea GPS-ului este o adevărată amenințare pentru drone

R-340RP „Pole-21” este asociat cu bruiaj GPS. Potrivit surselor ruse, este capabil să protejeze puncte importante din punct de vedere strategic de rachete de croazieră, bombe ghidate și drone. Acestea includ canalele GPS americane, Galileo europene și Beidou chinezești. De asemenea, se zvonește că are un anumit efect împotriva Starlink, care este utilizat pe scară largă de Ucraina. Armata ucraineană indică faptul că sistemul are o rază de acțiune de cel puțin 25 km.

Rusia ar putea ţinti nave civile în Marea Neagră după încetarea acordului privind exportul de cereale

Detaliile disponibile public despre sistemele de război electronic sunt întotdeauna puse sub semnul întrebării. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că sistemele rusești EW sunt capabile să provoace distrugeri semnificative dronelor ucrainene. Prezența sistemului Pole-21 la bordul navelor de paradă este, prin urmare, probabil un factor de descurajare pentru încercările de a sabota evenimentul cu o dronă explozivă. 

Atacuri cu drone lansate din interiorul Rusiei

Multe dintre atacuri, în special asupra țintelor aflate în afara sistemelor bazate pe Ucraina, sunt atribuite partizanilor, adică oameni care luptă pentru Ucraina, dar nu fac parte din forțele guvernamentale ucrainene. Mulți dintre ei sunt ruși nemulțumiți, simpatizanți ai Ucrainei. Aceste forțe s-au dovedit capabile să achiziționeze și să armeze drone care pot fi apoi lansate din interiorul teritoriului rus. 

Anul trecut, Rusia a anulat parada de Ziua Marinei din Sevastopol, Crimeea, din cauza temerilor de atacuri cu drone. Guvernatorul numit de Rusia, Mikhail Razvozhayev, a declarat că „Toate evenimentele de sărbătoare au fost anulate din motive de siguranță”. 

La 3 mai 2023, un atac important a implicat două drone care au lovit Kremlinul din Moscova. În ciuda pagubelor minime, acesta a fost o știre semnificativă. Pe 28 mai a fost făcut un atac mai mare cu 8 drone, deși niciuna nu pare să-și fi atins ținta. În mod semnificativ, 3 au fost doborâți de sistemele de război electronic (EW) similare cu Pole-21 văzut la bordul navei de război. Atacurile au continuat cu un alt atac cu drone pe 24 iulie, care a deteriorat două clădiri din Moscova.

Submarinele nucleare au fost deja retrase de la parada de la Sankt Petersburg, probabil din cauza temerilor de securitate. Analiștii vor urmări parada îndeaproape, uitându-se nu doar la nave, ci și la indicii subtile de apărare suplimentară.

România cumpără 16 vehicule amfibii de asalt blindate de la americani. Valoarea contractului: 120,5 milioane de dolari