MENIU

Masajul care te vindecă de boli mai repede decât medicamentele. Cum se face

Alexandra Păcuraru ne trimite informaţii despre sănătate culese de ea din alte locuri ale lumii! Şi astăzi, mergem în Filipine, pentru un masaj tradiţional-vindecător de trup şi suflet: masajul Hilot!

Hilot(in engleza...HEE-lot)! Aşa se numeşte arta antică filipineză de vindecare despre care Alexandra Păcuraru s-a informat pentru noi în timpul celor câteva zile petrecute de ea în Insulele Pacificului.

Alexandra a aflat că medicul practicant de Hilot şi albularyo (in engleza ar-boo-lar-yô), adică fitoterapetul, reprezintă alternative mai ieftine la medicina clasică, mai ales în zonele rurale din Filipine. Asemeni altor tehnici de masaj din Asia, Hilot presupune o combinaţie între masajul suedez şi Shiatsu, un masaj japonez prin apăsarea degetelor. În Hilot, se foloseşte aromoterapia pentru ambianţă, uleiul de masaj sau uleiul de cocos virgin.

Practicanţii apelează la terapia manuală, numită chiropractică, şi care presupune diagnosticarea şi tratarea anumitor disfuncţii ale sistemului musculo-scheletal,în special la nivelul coloanei vertebrale. Medicii tradiţionalişti din Filipine cred că tulburările energetice ale coloanei afectează starea generală de sănătate prin intermediul sistemului nervos.

Pagkapa sau Pagsasalat sunt metode de palpare prin care sunt identificate problemele fizice şi vindecate prin restabiliraea balanţei energetice. Ordinea diferitelor tehnici nu este deloc aleatorie! Masajul Hilot se bazează şi pe anumite lovituri pentru a ghida energia în interiorul corpului uman.

Procedura este reparatorie şi pentru articulaţiile disclocate şi luxate de la genunchi, degete sau oase matacarpiene. La masajul Hilot se apelează şi în cazurile de febră, tuse sau astm. În Filipine, practicanţii de medicină tardiţională sunt la fel de căutaţi precum medicii stomatologi sau cei pediatrii. 

Medicul de Hilot poate fi şi un medic licenţiat să ajute femeile să nască. Secundul său, Albularyo, foloseşte plante în plus faţă de masaj.

Hilot este cea mai veche şi mai secretă artă a Filipinelor. Graţie sacralităţii sale, maeştrii în Hilot predau foarte rar în public tehnicile acestui tip de masaj. Metoda fie se fură de la rude, fie se moşteneşte de la o generaţie la alta. Există saloane unde se poate învăţa câte ceva, dar ele nu complet, spun specialiştii.

Alexandra Păcuraru găseşte Hilot nu doar o artă de vindecare, dar şi o experienţă minunată care dă speranţă, otimism şi încredere. Hilot, ne transmite ea, oferă relaxare, stare de bine, îmbunătaţeşte aspectul pielii şi reduce stresul.

Este motivul pentru care acest tip de masaj se practică nu doar în Filipne, ci peste tot în lume: în Madrid, Dubai sau Amsterdam. Inainte vremuri, administartia filipineză dezaproba ideea folosirii Hilot la scală largă. În zilele noastre, Hilot face deja parte din turismul medical filipinez! Vom reveni şi mâine cu informaţii despre sănătate culese de Alexandra Păcuraru din alte zone ale lumii!